TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Strania istorie a comunismului românesc

De ce ar mai fi necesară o nouă carte despre comunismul românesc după ce s-au scris tomuri întregi și încă plutește asupra societății actuale ideea că adevărul tot nu s-a spus? Ce ar mai putea aduce nou?
În această nouă lucrare, istoricul Lucian Boia nu își propune să reitereze evenimentele istorice desfășurate în perioada comunismului. Ci sapă ceva mai adânc și caută să scoată la iveală substraturi ale istoriei comunismului: el încearcă să răspundă la întrebări care în mod sigur zac în sufletele tuturor celor ce au trăit acele vremuri: cum a fost posibilă instaurarea atât de rapidă a comunismului în România? Cum s-a întâmplat ca un sistem politic gândit pentru societăți predominant urbane și industriale să se dezvolte într-o țară predominant rurală și agrară? Cum se face că deși marea majoritate a populației ura comunismul, totuși el a dăinuit mult și bine? S-ar fi putut evita acest dezastru?
Lucian Boia dovedește încă o dată că este un istoric modern, dispus la interdisciplinaritate și caută răspunsuri la aceste întrebări apelând inclusiv la sondarea subconștientului colectiv a românilor din perioada de început a comunismului: ce au gândit comuniștii, partidele istorice, regele, țăranii, orășenii? Așadar, o lucrare scrisă cu maxim de luciditate care, chiar dacă nu va descoperi tot adevărul, cel puțin va mai aduce o oază de lumină în această negură generală.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...