TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Strania istorie a comunismului românesc

De ce ar mai fi necesară o nouă carte despre comunismul românesc după ce s-au scris tomuri întregi și încă plutește asupra societății actuale ideea că adevărul tot nu s-a spus? Ce ar mai putea aduce nou?
În această nouă lucrare, istoricul Lucian Boia nu își propune să reitereze evenimentele istorice desfășurate în perioada comunismului. Ci sapă ceva mai adânc și caută să scoată la iveală substraturi ale istoriei comunismului: el încearcă să răspundă la întrebări care în mod sigur zac în sufletele tuturor celor ce au trăit acele vremuri: cum a fost posibilă instaurarea atât de rapidă a comunismului în România? Cum s-a întâmplat ca un sistem politic gândit pentru societăți predominant urbane și industriale să se dezvolte într-o țară predominant rurală și agrară? Cum se face că deși marea majoritate a populației ura comunismul, totuși el a dăinuit mult și bine? S-ar fi putut evita acest dezastru?
Lucian Boia dovedește încă o dată că este un istoric modern, dispus la interdisciplinaritate și caută răspunsuri la aceste întrebări apelând inclusiv la sondarea subconștientului colectiv a românilor din perioada de început a comunismului: ce au gândit comuniștii, partidele istorice, regele, țăranii, orășenii? Așadar, o lucrare scrisă cu maxim de luciditate care, chiar dacă nu va descoperi tot adevărul, cel puțin va mai aduce o oază de lumină în această negură generală.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...