TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Stîrpiți răul de la rădăcină, împușcați copiii

Kenzaburō Ōe scrie numai cărți care te lasă cu un gol în stomac, de parca tocmai ai coborât dintr-o mașină care te-a adus acasă prea repede, prin prea multe gropi. Despre “Stârpiți răul...” am aceeași părere. Am citit-o repede, ca prinsă de un curent prea puternic, cu care n-am avut nici o șansă să mă lupt. Cu fiecare pagină întoarsă, mă lipeam mai tare de ea, dar mă și umpleam de indignare și scârbă față de comportamentul adulților. Acțiunea se petrece în timpul celui de-al doilea război mondial. Băieții unui centru de reeducare sunt evacuați din oraș și trimiși către zona sătească, unde ar trebui să găsească un refugiu până la încheierea pericolului. Sat după sat îi refuză, până când își găsesc adăpost într-o localitate de munte lovită de molimă la puțin timp după sosirea lor. Țăranii se sperie și fug în satul alăturat, lăsându-i pe băieți în urmă. Într-un act de cruzime, le blochează ieșirea și îi lasă morții.

 

Cartea șochează încă din titlu. Spune “împușcați copiii”. Copiii? Serios? Grija pentru copii și oroarea pe care ne-o produce orice violență împotriva lor nu se potrivește cu perioada plină de lipsuri a războiului, când oamenii sunt greu de înduplecat și chiar și un minor e privit ca o potențială amenințare (puține resurse, multe guri de hrănit, probabil). Cartea mi-a adus aminte de filmul lui Isao Takahata,  Grave of the fireflies, în care Seita și Setsuko rămân fără părinți sau adăpost și ajung să moară de foame, neajutați nici măcar de către rudele apropiate.  O astfel de poveste e greu de acceptat. Tocmai de aceea, e bine să citim asemenea romane. Oricât de neplăcute, ne educă sensibilitatea și simțul moralității și ne pregătește pentru niște evenimente pe care ar fi bine să nu le prindem niciodată, dar care nici nu ne vor lua prin surprindere dacă se vor întâmpla.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Scările Levantului Scările Levantului (Top 10+) Scările Levantului (Top 10+) Amin Maalouf
Am luat cartea dintr-o dorință de a citi ceva care să-mi aducă cât de puțin...
Dragostea durează trei ani Dragostea durează trei ani Dragostea durează trei ani Frédéric Beigbeder
Dragostea durează trei ani este una dintre foarte puținele cărți pe care le-am citit...
Până când m-a cunoscut Până când m-a cunoscut Până când m-a cunoscut Julian Barnes
N-am reușit niciodată să înțeleg prea bine romanele despre gelozie, poate...
Madame Mallory și micul bucătar indian Madame Mallory şi micul bucătar indian Madame Mallory şi micul bucătar indian Richard C. Morais
Face parte din categoria cărților feel-good. Deși lumea micului indian este un loc...
O istorie culturală a insomniei O istorie culturală a insomniei O istorie culturală a insomniei Eluned Summers-Bremner
Pentru un insomniac, una dintre cele mai plăcute lecturi este tocmai despre ceea ce...