Stîrpiți răul de la rădăcină, împușcați copiii

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 13 August, 2014
2534

Băieții lui Kenzaburō Ōe sunt o gașcă speriată, tristă și deseori violentă. Orfani, părăsiți de o societate japoneză aflată în plin război, înjurați și scuipați de țărani, îndrăgostiți de uniformele soldaților și de ideea de erou pe care să ți-l faci iubit – tinerii din roman te duc cu gândul, cum e și firesc, la copiii inocenți și violenți din Împăratul muștelor al lui Golding.

Nevoită să părăsească școala de corecție, gașca de orfani supravegheată de aproape de instructori, militari și privirile pline de ură ale țăranilor se îndreaptă spre munte. Acolo satele sunt mai sigure, relieful neprielnic încercărilor dese și nereușite de evadare, iar țăranii duri, însă poate primitori. Romanul se învârte în jurul a doi frați – prinși în aventurile orfanilor. Drumul dificil spre munte, adăpostirea într-unul dintre puținele sate care acceptă să le dea mâncare și adăpost până se încheie războiul. Apoi izbucnirea molimei, plecarea rapidă, peste noapte, a țăranilor și izolarea satului cu tot cu băieții de la orfelinat și restul cadavrelor închise în case.

Scriitura lui Ōe e ușor de urmărit: realistă, dură, uneori melancolică și apropiată de personajele sale, empatică, însă desenând o poveste liniară, potrivită pentru orice fel de cititor. Cred, în fond, că acesta e marele merit al romanului: o poveste teribilă, plasată la marginea războiului mondial, însă spusă simplu, fără prea multe bijuterii tehnice. Rezultatul? Un aparent roman de aventuri care naște întrebări la fiecare pagină și care te bântuie dimineața, când îți bei cafeau și te gândești la lucrurile importante care ți se întâmplă.

Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram