TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Spectrul lui Alexander Wolf

Un roman în centrul căruia sălăşluieşte o amintire: “Dintre toate amintirile, cea mai împovărătoare era imaginea singurului omor pe care îl săvârşisem”. Omorul acesta, înfăptuit pe când avea doar 16 ani, a fost de fapt un act de autoapărare în timpul Războiului civil din Rusia anilor ‘20. însă naratorul a trăit de atunci mereu urmărit de chipul victimei sale.

După acest episod, a urmat exilul: fuga din Rusia şi, după o perioada de rătăciri, stabilirea în Paris. Dar nici străzile Parisului şi în general nimic din ce i s-a întâmplat apoi nu l-au putut vindeca de prezenţa “spectrului”. Mai mult, îl reîntâlneşte într-o povestire, Aventuri în stepă, iar asta declanşează căutarea obsesivă a acelui om, din convingerea că trăieşte încă, undeva. O serie de evenimente îl împing spre întâlnirea pe care si-o dorea.

Exista un anumit fatalism în evoluţia faptelor şi în comportarea personajelor, care par să sufere de un handicap afectiv – o privire rece, deziluzionată asupra lumii. Iar acest lucru le împiedică fericirea, chiar şi atunci când o întâlnesc întâmplător. Amprenta literaturii ruse este vizibilă în acest scurt roman: o oboseală perpetuă, o greutate existenţială şi un tumult de gânduri pe tema vinovăţiei, a vieţii şi a morţii.

Romanul, deopotrivă o poveste de război, una de dragoste şi una a exilului, are o puternică încărcătură filozofică. Domină mai ales ideea morţii ca destin. Acţiunea reprezintă mai degrabă un fundal pentru desfăşurarea gândurilor, a stărilor, a amintirilor şi totuşi acestea sunt foarte strâns legate de evenimente.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Orizontul Orizontul Orizontul Patrick Modiano
„Am impresia că Margaret şi cu mine am călătorit încontinuu cu trenul de...
Iarba Nopților Iarba nopților Iarba nopților Patrick Modiano
“Încerc o senzaţie stranie gândindu-mă la toate becurile pe care am...
Austerlitz Austerlitz Austerlitz W.G. Sebald
“Pentru mine lumea se termina la sfârşitul secolului al XIX. Nu mă încumetasem...
Câinele fantomă Câinele fantomă Câinele fantomă Patrick Modiano
„Iată lucrul care era în opinia lui interesant: să reuşeşti să creezi tăcere...
Micuța Bijou Micuța Bijou Micuța Bijou Patrick Modiano
“Trebuie găsit un punct fix pentru ca viaţa să înceteze a fi plutirea această...