Sonete

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 19 Mai, 2016
1982

Marin Sorescu a fost receptat de către cititori, dar și de critica vremii, precum și postum, drept un scriitor de factură cvasi-enciclopedistă: poet adept al neo-modernismului, poet satiric, prozator, dramaturg, scriitor de literatură pentru copii, ba chiar în vremurile din urmă i s-au publicat inclusiv jurnalele de călătorie sau corespondența de familie. Majoritatea edițiilor postume au fost îngrijite de fratele acestuia, George Sorescu.

Tot el este cel care ne prezintă prin intermediul acestui volum o nouă fațetă a lui Iona cel de la Lilieci, aceea de sonetist, dezvăluind totodată faptul că acesta a fost pasionat de sonet și de poezia cu formă fixă în general, încă din perioada studiilor liceale și universitare, de atunci datând și primele încercări. Nu a renunțat niciodată la această pasiune a sa, publicând de-a lungul vieții o samă de sonete, dar dispersat și sporadic, în diverse reviste literare. Pentru prima oară, sonetele lui Marin Sorescu sunt adunate într-un singur volum.

Temele pe care acesta le explorează în sonetele sale sunt cele care l-au obsedat întreaga viață: dragostea, demnitatea trăirii, concentrarea esențelor, satirizarea moravurilor și conservarea miturilor și motivelor biblice și istorice. Așadar, un volum inedit asupra căruia merită să poposiți, fie doar și numai pentru a vă face o imagine cât mai completă asupra unui poet și om excepțional.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram