Socrate

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 04 Ianuarie, 2017
1982

Paul Johnson își începe această biografie dedicată lui Socrate, filozoful fără operă, afirmându-și o convingere ce riscă să deranjeze multe minți luminate din sfera studiului filozofiei. El consideră că figura lui Socrate a fost puternic distorsionată de Platon prin Dialogurile în care acesta îl folosește pe Socrate ca personaj. Mai mult, acesta este de părere că Platon nu a făcut altceva decât să îi pună lui Socrate masca chipului său, aibuind maestrului multe idei ce îi aparțineau strict ucenicului, idei ce se distanțează flagrant de gândirea celui dintâi.
Astfel că, Paul Johnson s-a hotărât să pornească pe urmele adevăratului Socrate. Eliminând din principiu atât mărturiile platonice cât și pe cele rămase de pe urma lui Xenofon, celălat ucenic ce s-a dovedit a-l fi înțeles mult mai puțin, acesta a căutat mărturii despre Socrate în terțe surse demne de luat în seamă. Mai mult, analizând inclusiv epoca în care a trăit întâiul filozof adevărat și construind diverse analogii perfect pertinente, a reușit să reconstiutuie chipul unui alt Socrate, pe care îl prezintă ca fiind cel mai apropiat de adevăr.
Demersul lui Paul Johnos de a-l restitui lumii contemporane pe unul dintre cei mai mari oameni ai antichității este mai mult decât lăudabil, este extrem de necesar și aș îndrăzni să spun, ar fi de preferat să fie o deschidere de drum în această direcție a restituirilor.

Socrate
Socrate
Paul Johnson
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram