TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Singur printre mârlani

Citind pe coperta a patra a cărții unui scriitor contemporan, opinii critice „semnate” de Titu Maiorescu, Garabet Ibrăileanu și Vladimir Streinu, rămâi în primul moment perplex. Apoi, dacă ești isteț, îți dai seama că este doar o farsă și îți revine culoarea în obraji și zâmbetul pe buze. Și iei și citești cartea. Și bine faci, căci ți se adresează. Iar zâmbetul de pe buze ți se va metamorfoza într-un râs sănătos. Pentru că vei cădea pradă unui asalt al parodiei, desfășurat fără menajamente, ba mai mult, având o tehnică militară foarte bine pusă la punct: rimă perfectă ce dă atac la baionetă, intertextualitate, infuzie de folclor, personaje neaoșe românești ce au luat deja cu asalt întreaga lume (vezi Finlandeza Haricleea, Măcelarul Magellan, Șaolin a’ lu’ Fenșui ș.a.), rafale de suprarealism, bombardamente cu umor negru. 

Între noi fie vorba, cartea asta nu o să câștige războiul cu mârlanii. Ar trebui ca aceștia să o citească și, mai mult decât atât, să înțeleagă despre cine este vorba în paginile ei. Dar deja vorbim despre utopii. Totuși, o luptă va câștiga. Împotriva nervilor victimelor de zi cu zi ale mârlanilor de noaptea minții. Adevărul este că altfel te descurci când ai la tine un gram de umor. 

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Athanor. Caietele Fundației „Gellu Naum” Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum (nr. 3/2013) Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum (nr. 3/2013)
Gellu Naum nu a fost doar un poet de geniu. Nu a fost doar părintele suprarealismului...
Omul din Nazaret Omul din Nazaret Omul din Nazaret Anthony Burgess
Personalitea lui Iisus Hristos este fără doar și poate cunoscută pe toate meridianele...
Peștele – pescar Peștele-Pescar. Carte pentru dezvoltarea gîndirii metaforice la copii și pentru alungarea depresiei la cei mari Peștele-Pescar. Carte pentru dezvoltarea gîndirii metaforice la copii și pentru alungarea depresiei la cei mari Savatie Baștovoi
Cu 20 de ani în urmă, cel care este astăzi celebrul ieromonah Savatie Baștovoi,...
Cotoi cu pălărioi se întoarce Cotoi cu pălărioi se întoarce Cotoi cu pălărioi se întoarce Dr. Seuss
Cotoi cu pălărioi este vărul, după autor, al celebrului Grinch, monstrulețul acela...
În ce cred cei care nu cred? În ce cred cei care nu cred? În ce cred cei care nu cred? Carlo Maria Martini
La propunerea revistei italiene „liberal”, între scriitorul Umberto...