TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Singur printre mârlani

Citind pe coperta a patra a cărții unui scriitor contemporan, opinii critice „semnate” de Titu Maiorescu, Garabet Ibrăileanu și Vladimir Streinu, rămâi în primul moment perplex. Apoi, dacă ești isteț, îți dai seama că este doar o farsă și îți revine culoarea în obraji și zâmbetul pe buze. Și iei și citești cartea. Și bine faci, căci ți se adresează. Iar zâmbetul de pe buze ți se va metamorfoza într-un râs sănătos. Pentru că vei cădea pradă unui asalt al parodiei, desfășurat fără menajamente, ba mai mult, având o tehnică militară foarte bine pusă la punct: rimă perfectă ce dă atac la baionetă, intertextualitate, infuzie de folclor, personaje neaoșe românești ce au luat deja cu asalt întreaga lume (vezi Finlandeza Haricleea, Măcelarul Magellan, Șaolin a’ lu’ Fenșui ș.a.), rafale de suprarealism, bombardamente cu umor negru. 

Între noi fie vorba, cartea asta nu o să câștige războiul cu mârlanii. Ar trebui ca aceștia să o citească și, mai mult decât atât, să înțeleagă despre cine este vorba în paginile ei. Dar deja vorbim despre utopii. Totuși, o luptă va câștiga. Împotriva nervilor victimelor de zi cu zi ale mârlanilor de noaptea minții. Adevărul este că altfel te descurci când ai la tine un gram de umor. 

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Despre Eliade, Cioran, Ionescu, Noica N. Steinhardt despre Eliade, Cioran, Ionescu şi Noica N. Steinhardt despre Eliade, Cioran, Ionescu şi Noica Florian Roatiş
Anul 1934 a fost unul foarte fructuos pentru cultura românească. Constantin Noica,...
Mi se spune capucin Mi se spune capucin (Top 10+) Mi se spune capucin (Top 10+) Daniil Harms
Te-ai săturat de logică? S-ar putea să fii un capucin, și tu habar să nu ai. Și ar...
Dao De Jing Dao De Jing. Cartea despre Dao și Virtute Dao De Jing. Cartea despre Dao și Virtute Lao Zi
Dao De Jing este cartea sacră a religiei taoiste. Este atribuită înțeleptului...
O povestioară lumpen O povestioară lumpen O povestioară lumpen Roberto Bolaño
Aceasta este ultima carte publicată de Bolaño în cursul vieții. Dar acest...
Filocalia I Filocalia I Filocalia I Dumitru Stăniloae
Pentru orice creștin ortodox iubitor de lecturi duhovnicești, Filocalia este sau ar...