Simpatizantul

Vlad Zver
Vlad Zver 27 Martie, 2017
813

Un dublu agent comunist pleacă în America alături de căpitanul a cărei ordonanță este în momentul în care Vietnamul cade în mâinile comuniștilor, urmând astfel ordinul dat de șeful și prietenul său revoluționar. La fel precum mulți alți emigranți vietnameni, adaptarea în America este grea, aproape imposibilă. Chiar și pentru el, o persoană cu dublă personalitate, un om cu două culturi pentru care Occidentul teoretic nu mai are secrete, adaptarea este o problemă uriașă, iar dorul de casă îl macină. Agentul nu întrevede vreo posibilitate să revină, iar în timpul petrecut în America lucrurile se complică radical, el fiind parte activă dintr-o serie de asasinate. Nici măcar participarea la turnarea unui film despre bombardarea unui cătun din Vietnam nu-l fac să se simtă mai aproape de țara sa, cu atât mai mult cu cât figuranții nu sunt vietnamezi, iar comportamentul simpatizanților comuniști aduce mai degrabă a comportament specific unor animale decât unor revoluționari care propun făurirea unui viitor de poveste întregii omeniri. Momentul în care apare oportunitatea de a se întoarce în Vietnam, agentul nu ezită și astfel va avea ocazia să vadă cu ochii săi ce înseamnă puterea poporului în comunism.
Deși Nguyen are momentele sale, comparația cu Heller și Vonnegut este puțin cam prea entuziastă. Povestea este una alertă cu momente înfiorătoare sau concluzii și opinii care te pun pe gânduri (de exemplu motivarea unor istorici cu privire la victoriile pe care asiaticii le au în războaie:  viața omului nu are valoare în cultura orientală), evoluția personajului și dezvoltarea sa de-a lungul cărții oferă indicii legate de personalitatea sa, dar conluziile tind să cred că nu sunt ușor de tras la momentul ultimii pagini.
O carte densă, care ridică multe probleme spinoase, un roman de spionaj și nu numai, un roman despre emigranți, despre diferențele dintre culturi, despre loialitate, despre trădare și despre cât de dificil este să știi cine ești după ce ai fost ani de zile omul cu două fețe, cu două minți, cu două culturi, cu două suflete.

Simpatizantul
Simpatizantul
Viet Thanh Nguyen
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram