Mai sunt în care ai TRANSPORT GRATUIT la orice comandă!

Detalii
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Simpatizantul
Simpatizantul Simpatizantul
Viet Thanh Nguyen

Un dublu agent comunist pleacă în America alături de căpitanul a cărei ordonanță este în momentul în care Vietnamul cade în mâinile comuniștilor, urmând astfel ordinul dat de șeful și prietenul său revoluționar. La fel precum mulți alți emigranți vietnameni, adaptarea în America este grea, aproape imposibilă. Chiar și pentru el, o persoană cu dublă personalitate, un om cu două culturi pentru care Occidentul teoretic nu mai are secrete, adaptarea este o problemă uriașă, iar dorul de casă îl macină. Agentul nu întrevede vreo posibilitate să revină, iar în timpul petrecut în America lucrurile se complică radical, el fiind parte activă dintr-o serie de asasinate. Nici măcar participarea la turnarea unui film despre bombardarea unui cătun din Vietnam nu-l fac să se simtă mai aproape de țara sa, cu atât mai mult cu cât figuranții nu sunt vietnamezi, iar comportamentul simpatizanților comuniști aduce mai degrabă a comportament specific unor animale decât unor revoluționari care propun făurirea unui viitor de poveste întregii omeniri. Momentul în care apare oportunitatea de a se întoarce în Vietnam, agentul nu ezită și astfel va avea ocazia să vadă cu ochii săi ce înseamnă puterea poporului în comunism.
Deși Nguyen are momentele sale, comparația cu Heller și Vonnegut este puțin cam prea entuziastă. Povestea este una alertă cu momente înfiorătoare sau concluzii și opinii care te pun pe gânduri (de exemplu motivarea unor istorici cu privire la victoriile pe care asiaticii le au în războaie:  viața omului nu are valoare în cultura orientală), evoluția personajului și dezvoltarea sa de-a lungul cărții oferă indicii legate de personalitatea sa, dar conluziile tind să cred că nu sunt ușor de tras la momentul ultimii pagini.
O carte densă, care ridică multe probleme spinoase, un roman de spionaj și nu numai, un roman despre emigranți, despre diferențele dintre culturi, despre loialitate, despre trădare și despre cât de dificil este să știi cine ești după ce ai fost ani de zile omul cu două fețe, cu două minți, cu două culturi, cu două suflete.

Comentarii
Articole similare
Watchmen Watchmen Watchmen Dave Gibbons
Eu am Watchmen în original și este una dintre benzile desenate favorite....
Povești dintr-o pădure 'naltă Povești dintr-o pădure 'naltă Povești dintr-o pădure 'naltă Shaun Micallef
Este o adevărată modă să rescrii poveștile clasice. Unele variante sunt reușite,...
Ura cu care loveşti Ura cu care lovești Ura cu care lovești Angie Thomas
THUG  este prescurtarea de la The Hate U Give, este un joc de cuvinte inventat...
Un proiect sângeros Un proiect sângeros Un proiect sângeros Graeme Macrae Burnet
Tânărul de șaptesprezece ani, Roderick Macrae, este autorul unei triple crime...
O viață măruntă O viață măruntă O viață măruntă Hanya Yanagihara
Patru prieteni, Jude, Willem, JB și Malcolm, patru tineri cu ambiții mari, uniți de...