TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Sfaturi pentru fetițe

Mark Twain este fără doar și poate foarte cunoscut lumii întregi datorită cărților sale de aventuri pentru copii: „Prinț și cerșetor”, „Aventurile lui Tom Sawer” și „Aventurile lui Huckleberry Finn”, ce au ca personaje principale băieți non-conformiști, ce sfidează regulile și concepțiile despre moravuri ale epocii lor. Ceea ce nu știe foarte multă lume este că acesta nu s-a ocupat doar de distrugerea rigorilor morale privind modul de viață al băieților, ci a dat o mână de ajutor și la „emanciparea” fetițelor, cărora le-a oferit, cu generozitate, o serie de sfaturi utile pentru a trece prin viață cu mai multă demnitate și cu o mai mare stimă de sine. Sfaturi simple, în sensul că sunt ușor de pus în aplicare, și mai ales morale, până la machiavelism. Mai pe scurt, fetițele sunt învățate cum să-și atingă mereu scopurile, cum să-și îndeplinească dorințele și cum să-și păstreze conștiința curată, indiferent de mijloacele folosite și de consecințele acestora. Bineînțeles, totul redus la scara copilăriei. Sau și pe mai departe, dacă merge. 

Deși o carte de mici dimensiuni, „Sfaturi pentru fetițe” poate fi numită o carte mare, datorită concentrației ridicate și a dozajului optim de cinism, ironie și umor, la care au contribuit din plin și traducătorul în limba română, Florin Bican, și ilustratoarea Adelina Butnaru.

Comentarii
Articole similare
Arcașul fără arc Arcașul fără arc Arcașul fără arc Ștefan Liiceanu
Una dintre cele mai vechi culturi din lume, în sensul existenței unor scrieri...
Întoarcerea fiului risipitor Întoarcerea fiului risipitor Întoarcerea fiului risipitor André Gide
La începutul carierei sale literare, André Gide, pasionat până peste...
Cioran și muzica Cioran și muzica Cioran și muzica Emil Cioran
Emil Cioran a fost etichetat de-a lungul timpului ca nihilist, agnostic și promotor al...
Mustața lui Dali și alte culori Mustața lui Dalí și alte culori (pictoroman) Mustața lui Dalí și alte culori (pictoroman) Felix Aftene
Reputatul pictor român, Felix Aftene, a pictat pentru colaborarea livrescă (și...