TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Sfîrșitul copilăriei
Sfârşitul copilăriei Sfârşitul copilăriei
Arthur C. Clarke

Ce-ar fi dacă, în sfîrșit, vecinii stelari pe care unii își doresc atît de mult să-i întîlnească și-ar face apariția și totul ar fi în regulă? Dacă războaiele ar înceta, bolile ar fi eradicate în totalitate, violența, foametea și celelalte chestiuni neplăcute cu care se confruntă omenirea s-ar dizolva în umbra istoriei, care ar fi următorul pas pentru noi? 

Să începem: navele uriașe acoperă cerul marilor orașe, Supraveghetorul Karellen este scump la vorbă și rămîne ascuns, dar rezolvă problemele umane fără să ceară, contrar tuturor așteptărilor, nimic în schimb. Decenii mai tîrziu, cînd ecourile terorii și neîncrederii inițiale se mai potolesc, Overlorzii se arată, în sfîrșit, locuitorilor tereștri, iar înfățișarea lor este una complet neașteptată. În timp ce lipsa de griji și de ambiție izvorîte din bunăstare pun stăpînire pe planetă, ceva se dezmorțește încet în omenire. Pasul următor se pregătește, dar nu ne aparține tuturor. 

Aparent simplă, ipoteza pe care o propune Clarke în debutul romanului dă naștere unor întrebări din ce în ce mai complexe: este creativitatea umană strict generată de conflict, nevoie sau suferință? Este omul un scop în sine în univers? Care sunt limitele cunoașterii reciproce și are ea vreun sens în cele din urmă? Cu toate ca precede Odiseea cu cincisprezece ani, “Sfîrșitul copilăriei” mi s-a părut mai bogată în întrebări și mai curajoasă în teorii. Cu un ritm destul de lent în desfășurare, acest scurt roman trece cu grație din zona science-fiction într-o parte mai filosofică a ficțiunii speculative, dar poate constitui, negreșit, o surșă nesecată de discuții pentru fanii oricărui gen înrudit. 

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Picnic la marginea drumului Picnic la marginea drumului Picnic la marginea drumului Arkadi Strugațki
Tot ce știm este că Vizita a avut loc și singura dovadă (de necontestat, de altfel) a...
E greu să fii zeu E greu să fii zeu E greu să fii zeu Arkadi Strugațki
Anton e trimis ca observator pe o planetă a cărei societate a ajuns într-un...
Furnica electrică Furnica electrică Furnica electrică Philip K. Dick
Sunt convinsă că, cel puțin despre una din cele nouă povestiri adăpostite de volumul...
Dr. Bloodmoney Dr.  Bloodmoney Dr. Bloodmoney Philip K. Dick
Dr. Bloodmoney e, cu siguranță, cel mai hipnotic roman de Philip K. Dick pe care...
Tot ce nu ți-am spus Tot ce nu ţi-am spus Tot ce nu ţi-am spus Celeste Ng
Nu vreau să stric plăcerea lecturii nimănui cu această recenzie, așa că mă voi...