Sfârșitul bibliotecii mele

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 15 Iunie, 2019
2541

Alberto Manguel e un împătimit al cărților, un eseist de primă mână cu o scriitură cuceritoare, dublată de o cultură generală înfricoșătoare. Cine a citit măcar o carte scrisă de Manguel știe foarte bine despre ce vorbesc. Autorul nostru e îndrăgostit de lumea cărților, referințele sale, „notele de subsol”, trimiterile sunt cu adevărat geniale. Un autor care trăiește prin cărțile pe care le-a citit, colecționat, și despre care a scris de-a lungul anilor.

Titlul acestui volum însă e cu adevărat apocaliptic dacă ne gândim la cine l-a scris. Pentru Manguel biblioteca sa înseamnă întreaga sa viață, cărțile, manuscrisele, edițiile princeps, dicționarele și enciclopediile care i-au fost sfetnici apropiați de-a lungul vieții; întreg sistemul de aranjare pe rafturi, camere, domenii țin nu doar de pasiune sau activitate intelectuală, ci de modul concret în care Manguel a trăit și a scris atât de multe cărți despre biblioteci, citit, autori preferați, fie ei antici sau medievali.

Însă cartea aceasta e un volum dedicat sfârșitului unei biblioteci, gestului de a te muta și a fi obligat să distrugi armonia fizică și spirituală a bibliotecii pentru a o împacheta în cutii sau lăzi și a o muta în cu totul alt oraș, într-o cu totul altă țară. Gest profund tragic, moment prielnic pentru o adevărată meditație asupra ticurilor personale prin care trăim, lucrăm și locuim în propriile noastre biblioteci. Prilej pentru Manguel de a scrie aceste mici eseuri despre cărți pierdute, biblioteci distruse și autori regăsiți sau uitați, mici tânguiri despre timp și literatură.

Sfârșitul bibliotecii mele
Sfârșitul bibliotecii mele
Alberto Manguel
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram