TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Sertarul cu ură
Sertarul cu ură Sertarul cu ură
Anca Zaharia

Sertarul cu ură este debutul poetei Anca Zaharia. Un debut întâmplat la momentul potrivit, când poezia practicată de aceasta a ajuns la maturitate. Când vocea ei a căpătat mandat de a striga lumii întregi cuvintele durerii și ale tăcerii. Când mecanismele sufletului și ale minții au arătat că sunt suficient de forjate încât să se înhame la marea roată a lucidității.

 

În acest volum de debut Anca Zaharia vorbește despre sine, își dezbracă practic sufletul în fața cititorului, prezentându-și ura, disprețul, nervii, durerea, resemnarea, auto-damnarea. Dar nu cu patetism, nu cerșind milă, ci demn, sfidând normele falsei-decențe și ale bunului simț comercial. Poezia sa este un strigăt de război adresat „eroilor” aparențelor. Este un manifest pentru viața trăită cu maximă luciditate, unde nimic nu este întâmplător, unde nu există „nu contează” sau „așa trebuia să fie”: „fiecare punct negru e un răspuns/ fiecare rid de la colțul gurii/ e o întrebare/ fiecare cută de grăsime de pe burtă/ e o revoltă mută și apoi o resemnare tristă/ fiecare fir de păr e un indiciu/ că aici nu mai stă nimeni/ că abonatul a părăsit rețeaua/ că acest corp e gol/ și sunt lilieci ce mușcă/ sângeriu din pereți pe interior”.

 

Sertaru cu ură se recomandă a fi o lectură-oglindă, căci deși este o poezie personalistă, totuși cititorul riscă să se surprindă și pe sine printre vibrațiile versului translucid al poetei Anca Zaharia, despre care cu siguranță vom mai auzi.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...