TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Șef în gulag. Amintirile unui ofiţer sovietic

Iată că, după Arhipelagul Gulag sau relatările prizonierilor Shamalov și Ginsberg, avem ocazie de a citi o istorie paralelă a vieții dintr-un gulag stalinist, privită de cealaltă parte a temniței. Fyodor Mochulski era un simplu inginer în vârstă de 22 de ani atunci când a fost detașat ca supervizor al gulagului de la Pechorlag, aproape de Cercul Arctic, un post imposibil de refuzat în contextul Marii Terori staliniste. Rămânând șeful gulagului până spre sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Mochulski s-a bucurat de o carieră îndelungată în structurile partidului comunist, ocupând funcții ca diplomat, consilier al Republicii Populare Chineză, sau ofițer KGB. În anii `80 o întâlnește pe cercetătoarea Deborah Kaple, ce îi va traduce și populariza memoriile.

O lucrare ce îmbină memoria cu istoria comunismului, amintind în același timp de vulnerabilitățile psihicului uman. Deși Mochulski prezintă cu o detașare stridentă atrocitățile comise în interiorul gulagului, acesta are grija de a nu-și atribui direct nici o urmă de vinovăție, astfel considerându-se doar o victimă a istoriei. Cu toate astea, Şef în gulag nu-și pierde autenticitatea, oferind încă o perspectivă a terorii sistemului comunist.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Firmin Firmin. Aventurile unei vieţi subterane Firmin. Aventurile unei vieţi subterane Sam Savage
Firmin este numele unui șobolan născut într-o librărie second-hand într-o...
Preaiubita Preaiubita Preaiubita Toni Morrison
124 was spiteful. Full of a baby's venom   Romanul ce avea s-o propulseze pe...
Istoria tărâmurilor și locurilor legendare Istoria tărâmurilor și locurilor legendare Istoria tărâmurilor și locurilor legendare Umberto Eco
Așa cum ne-a obișnuit în Istoria Frumuseții și Istoria Urâtului,...
Pe linie Serena Williams. Pe linie Serena Williams. Pe linie Serena Williams
Ca un mare fan al tenisului, am îmbrățișat inițiativa editurii Publica de a...
De profundis De Profundis De Profundis Oscar Wilde
Wilde l-a întâlnit pe Alfred Douglas (destinatarul acestei scrisori de 50000...