Scurtă istorie a şapte crime

Vlad Zver
Vlad Zver 06 Iunie, 2017
813

În 3 decembrie 1976 Bob Marley este victima unui atentat. Peste doar trei Marley zile urma să susţină un recital în cadrul concertului pentru pace Zâmbeşte, Jamaica, concert ce avea scopul de a linişti tensiunile politice din Kingston. Atacul a fost înfăptuit de şapte indivizi care au reuşit să-i rănească, printre alţii, pe Bob Marley, soţia sa şi pe impresarul său. Ancheta care a urmat nu a reuşit să aducă în faţa instanţei vinovaţii, anchetatorii fiind acuzaţi de lipsa de transparenţă cu privire la evoluţia investigaţiilor. În timp, momentul atentatului asupra lui Bob Marley a început să se transforme într-un mit urban, mit la care personajele care au participat au început să se raporteze diferit, însă impactul acestuia asupra politicii şi societăţii din Kingston, precum şi din întreaga Jamaică, avea să se resimtă peste decenii întregi.
Marlon James a reuşit să creeze o adevărată capodoperă. Multitudinea de personaje şi de perspective, vocile diferite pe care autorul reuşeşte într-un mod fabulos să le individualizeze atât psihologic cât şi prin exprimare, evoluţia naraţiunii care se întinde pe trei decenii şi care nu-şi pierde pentru nici o singură clipă firul logic, atenta analiză a politicii şi societăţii jamaicane şi americane, impactul atentatului asupra lui Bob Marley asupra relaţiilor din americani şi localnici, a relaţiilor dintre bandele rivale care se duelează sângeros pe străzi pentru influenţă şi putere politică, toate acestea formează un roman dens, puternic, inteligent, extrem de bine articulat care ţintuieşte cititorul de paginile sale şi-l fascinează.
O scriitură abilă, fină şi aprigă care pur şi simplu nu merită să fie ratată! Posibil să ajungă să rămână în istorie printre cele mai bune romane ale secolului XXI.

Scurtă istorie a șapte crime
Scurtă istorie a șapte crime
Marlon James
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram