TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Scrisoare către tata

     Deși a fost percepută de către toți criticii literari ca fiind o altă operă literară a lui Kafka, Scrisoare către tata a fost o scrisoare cât se poate de reală, concepută expres spre a fi citită de tatăl său, care se pare însă că nu a citit-o niciodată, “prin grija” mamei scriitorului. În această scrisoare, Kafka îi răspunde tatălui său la o întrebare aparent simplă: ”De ce ți-a fost mereu frică de mine”. Iar răspunsul la această întrebare s-a întins inițial pe un număr de 45 de pagini dactilografiate.
      Scrisoarea descoperă o relație tată - fiu extrem de tensionată (sau resimțită în acest fel doar de către fiu, întrucât poziția tatălui nu ne este cunoscută). Avem totuși portretul unui tată autoritar și distant față de fiul său, autosuficient și tipicar, un om ce a smuls celor din jur un respect vecin cu frica. În umbra acestui om se dezvoltă Franz Kafka, tânărul și apoi adultul veșnic frustrat și nemulțumit de sine și de opera sa, deși a fost elogiat de critici încă din timpul vieții. Omul ce a dispus ca după moartea sa să-i fie arse toate manuscrisele nepublicate. De altfel, aceasta este marea întrebare care se naște după lectura Scrisorii: cum a fost posibil ca un om atât de frustrat să devină un scriitor atât de mare?
      Ediția de față se bucură și de o postfață generoasă, marca Ioana Pârvulescu, în care aceasta realizează o mai întîi o frescă a epocii în care a trăit Kafka, iar apoi reconstruiește inclusiv viața acestuia, așa cum reiese ea din jurnalele autorului.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...