TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Scrisoare către tata

     Deși a fost percepută de către toți criticii literari ca fiind o altă operă literară a lui Kafka, Scrisoare către tata a fost o scrisoare cât se poate de reală, concepută expres spre a fi citită de tatăl său, care se pare însă că nu a citit-o niciodată, “prin grija” mamei scriitorului. În această scrisoare, Kafka îi răspunde tatălui său la o întrebare aparent simplă: ”De ce ți-a fost mereu frică de mine”. Iar răspunsul la această întrebare s-a întins inițial pe un număr de 45 de pagini dactilografiate.
      Scrisoarea descoperă o relație tată - fiu extrem de tensionată (sau resimțită în acest fel doar de către fiu, întrucât poziția tatălui nu ne este cunoscută). Avem totuși portretul unui tată autoritar și distant față de fiul său, autosuficient și tipicar, un om ce a smuls celor din jur un respect vecin cu frica. În umbra acestui om se dezvoltă Franz Kafka, tânărul și apoi adultul veșnic frustrat și nemulțumit de sine și de opera sa, deși a fost elogiat de critici încă din timpul vieții. Omul ce a dispus ca după moartea sa să-i fie arse toate manuscrisele nepublicate. De altfel, aceasta este marea întrebare care se naște după lectura Scrisorii: cum a fost posibil ca un om atât de frustrat să devină un scriitor atât de mare?
      Ediția de față se bucură și de o postfață generoasă, marca Ioana Pârvulescu, în care aceasta realizează o mai întîi o frescă a epocii în care a trăit Kafka, iar apoi reconstruiește inclusiv viața acestuia, așa cum reiese ea din jurnalele autorului.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Durerea e o făptură înaripată Durerea e o făptură înaripată Durerea e o făptură înaripată Max Porter
Max Porter este un tânăr scriitor britanic aflat la debut. Iar ca o pseudo-ironie...
Tăurașul Ferdinand Tăurașul Ferdinand Tăurașul Ferdinand Munro Leaf
Ferdinand este un tăuraș ceva mai altfel decât frații lui. Și decât...
Băiețelul cu aripă de fluture Băiețelul cu aripă de fluture Băiețelul cu aripă de fluture Ioana Chicet-Macoveiciuc
David este un băiețel absolut normal. Cu o mică excepție: are în locul unei...
Se mută circul înapoi Se mută circul înapoi Se mută circul înapoi Marin Sorescu
Mai țineți minte, voi, copii (și voi părinți), pe acel poet ce v-a purtat...