Scriitor în comunism

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 28 Februarie, 2014
2541

Textele din Scriitor în comunism au fost publicate iniţial în Caţavencii, însă nu le-am citit decât adunate în volumul de memorii publicat de Polirom. Un volum de memorii foarte bun, lucid, deseori ironic, însă extrem de bogat în detalii despre lumea literară în vremea comuniştilor, dar şi detalii şi imagini unice din mahalaua vechiului Bucureşti.

Cititorilor neinteresaţi de ceea ce a însemnat instituţia scriitorului în comunism, le recomand cel puţin prima parte din volum. Construită asemenea unui roman, prima parte a memoriilor reia temele clasice ale copilăriei: jocurile, familia, şcoala, mediul politic, teme dominate puternic de ura cruntă împotriva mamei. Apoi memoriile încep să construiască primii ani de şcoală, experienţa din armată, ajungând în punctul în care tânărul Agopian începe să scrie şi îşi doreşte să publice. Această a doua parte a volumului, mult mai mare, dar şi mai descriptivă, descrie viaţa din comunism şi, mai ales, efortul continuu de a cunoaşte scriitori şi de a reuşi să publici. Cenzura, revistele literare, marii redactori, dar şi micile lichele, dublate de portrete extinse ale unor mari scriitori din anii ’70-90 (vezi prietenia cu Nichita Stănescu) fac din volumul Scriitor în comunism una dintre cele mai sincere radiografii ale epocii, însă o radiografie personală, bine documentată şi foarte uşor de citit.

Cu siguranţă un volum de memorii obligatoriu de citit. Eventual alături de Dulcele bar al lui J.R. Moehringer, o altă carte remarcabilă de memorii, apărută la editura Publica.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram