TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Șapte manifeste Dada

Curentul DADA a luat naștere la începutul lunii februarie 1916, la Zurich, la inițiativa lui Tristan Tzara care și-a propus să opună absurdului războiului, absurdul în artă. Fenomenul DADA a rămas cunoscut în istoria literaturii universale drept cea mai radicală dintre mișcările avangardiste europene, întrucât DADA se pronunța anti-tot, anti-orice, inclusiv anti-DADA (de dragul paradoxului, firește). Se dorea a fi o rupere generală de trecut, o răsturnare a tuturor canoanelor poetice, o rescriere de la zero a poeziei. Și chiar așa a și fost, cel puțin într-o primă perioadă.
Volumul de față reunește Cele șapte manifeste DADA, scrise și rostite de Tzara la manifestările DADA ce au avut loc între 1916 și 1921, Lampisterii, o serie de scrieri experimentale, între poezie, proză și eseu, dadaiste firește, publicate între 1917 și 1922, și bineînțeles Omul aproximativ, poemul ars poetica sau poemul – program al dadaismului lui Tzara, o lucrare în 19 secvențe ce sintetizează întreaga gândire a lui Tzara din acea perioadă.
Așadar o carte-document, o colecție de acte de naștere ale dadaismului, și totodată o ediție eveniment, întrucât marchează centenarul Mișcării DADA: 1916-2016.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...