TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Șaizecișișase
șaizecișișase șaizecișișase
Octavian Soviany

Octavian Soviany este fără doar și poate unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani, fiind printre cei foarte puțini care reușesc să obține o armonie între cantitate și calitate. Este poet, prozator, dramaturg, critic și istoric literar, desfășurând totodată și o susținută activitate de traducător din limba franceză. În materie de poezie, până în acest moment a oferit cititorilor săi nu mai puțin de cincisprezece volume și antologii, printre care se numără: Ucenicia bătrânului alchimist, Scrisori din Arcadia, Praful, pulberea și revoluția, Apocalipsul suav, Călcâiul lui  Magellan sau E noapte în Arhipelag. Ajuns anul acesta la vârsta de șaizeci și șase de ani, o vârstă ce reprezintă dublul vârstei hristice sau a bărbatului desăvârșit,poetul a lansat un nou volum de poeme denumit chiar șaizecișișase, editat de Casa de editură Max Blecher.


Fiind un volum aniversar, în paginile acestuia poetul își face nu atât un bilanț, cât mai curând o radiografie psihologică, cognitivă și emoțională, trecând pe curat ideile, gândurile sau credințele sale despre viață, iubire și moarte, dar mai ales despre poezie și destinul poetului, fapt întru totul eligibil, dat fiind faptul că, între viața lui Octavian Soviany și poezia sa, se poate pune fără ezitare semnul egalității. De altfel, acest lucru transpare și din poezia cu care se deschide noul volum: „Mie poezia/ mi-a făcut/ numai rău,/ mi-a amputat/ toate organele,/ mi-a furat/ până și/ saliva din gură,/ până și/ aerul din plămâni./ Pe mine/ poezia/m-a făcut om”. 


Citind acest nou volum de poezii, cititorul se va convinge de faptul că pentru Octavian Soviany poezia este o perpetuă simbioză între urât și frumos, între scabros și delicatețe, între țipăt și șoaptă, între trup și suflet, între nebunie și speranță, între moarte și viață, dar mai mult între moarte și înviere.


Comentarii
Articole similare
Fetele visează electric Fetele visează electric Fetele visează electric Monica Stoica
Poeta Monica Stoica a apărut pe firmamentul vieții  literare românești...
Vulpea albastră Vulpea albastră Vulpea albastră Sjón
9-11 ianuarie 1883. Printre ghețurile Islandei, pastorul protestant, Baldur Skuggason,...
Fata care nu se putea opri din mers Fata care nu se putea opri din mers Fata care nu se putea opri din mers Samar Yazbek
Siria este o țară al cărui nume a devenit sinonim cu războiul, iar Damascul, care...
Motivul pentru care sar Motivul pentru care sar Motivul pentru care sar Naoki Higashida
Autismul este unul dintre cele mai mari mistere ale lumii medicale contemporane. Nu se...
Generalul armatei moarte Generalul armatei moarte Generalul armatei moarte Ismail Kadare
Ismail Kadare este cel mai important scriitor albanez din toate timpurile și unul dintre...