Românii și Europa

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 26 Mai, 2020
2541

Lucian Boia revine anul acesta cu un nou volum, ca în fiecare nouă primăvară, așa cum ne-am obișnuit de câțiva ani. Și deși volumele sunt din ce în ce mai subțiri și cu mesaje adresate unei categorii de cititori din ce în ce mai largi, nu de multe ori temele dezbătute, problemele scoase în față sunt suficient de atractive cât să mă facă să văd despre ce mai scrie celebrul istoric și ce lucruri pe care nu le știam despre istoria noastră merită știute și recuperate.

De data acesta, volumul are ca tematică relațiile dintre români și restul europenilor. De la miturile identitare despre originea poporului român până la mișcările istorice naționaliste care promovează puritatea etnică și lingvistică, excepționalitatea rezistenței noastre ca popor latin și creștin într-o mare balcanică de „corcituri”. Inevitabil, fiecare etichetă naționalistă nu rezistă analizei sumare oferită de Lucian Boia. De cele mai multe ori, capitolele trimit spre teme și cărți mai vechi ale autorului, așa că pentru un cititor constant al titlurilor publicate în ultimii 10 ani de către editura Humanitas, capitolele din acest volum nu aduc multe lucruri noi. De altfel, cartea pare mai degrabă o reluare, un soi de rezumat al activității istoricului din ultimul deceniu și chiar mai bine. Exceptând capitolele de final, cum e cel despre Dragnea, regimul lui politic anti-european și ispita unei noi dicaturi în istoria noastră recentă, nimic inedit în aceste analize. Nu mă înțelegeți greșit, analizele lui Boia, așa succinte cum sunt și în viteză, incită interes și provoacă cititorul la a căuta singur mai mai multe informații. Însă mi-aș fi dorit ceva mai mult. O temă nouă, o investigație istorică inedită, genul acela de volum care l-a făcut celebru pe Lucian Boia: un volum bine documentat, intrigant și inedit în mesajul oferit.

Nu e cazul aici. „Românii și Europa” e o carte potrivită pentru cei care nu sunt familiarizați cu volumele anterioare ale autorului. Restul trebuie să aștepte măcar până în toamnă când presupun că va apărea volumul trei din memoriile sale.

Românii și Europa
Românii și Europa
Lucian Boia
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram