TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
România în timpul Primului Război Mondial

Anul acesta, întreaga suflare românească, indiferent de teritoriul pe care își vorbește strămoșeasca limbă românească, trăiește emoția împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii ce a dus la realizarea României Mari. Dar nu trebuie uitat faptul că pentru împlinirea visului românesc de veacuri, a fost nevoie ca România să lupte cu arma în mână într-un război cumplit. Cel mai cumplit război care avusese loc până în acel moment, supranumit în epocă și Războiul cel Mare. România a luptat atunci împotriva Puterilor Centrale coagulate în jurul a doi titani: Germania și Austro-Ungaria, în cadrul alianței numită Antanta, alături de Franța, Anglia, Statele Unite ale Americii și Rusia, cea din urmă retrăgându-se din conflagrație prematur și nejustificat, ceea ce a silit și România să încheie o serie de armistiții rușinoase. Dar cum în final războiul a fost câștigat de Antanta, România a trecut drept țară câștigătoare, ceea ce a constituit contextul ideal pentru realizarea Marii Uniri. 

Albumul realizat de Alin Ciupală spune această poveste în imagini. Sunt adunate la un loc fotografii realizate în timpul războiului, cărți poștale ilustrate, tipărite atât în țara noastră cât și în străinătate, precum și fotocopii ale unor documente importante despre evenimentele în care România a fost implicată direct. Sunt surprinse astfel, atât momentele de agonie și teroare prin care au trecut românii în acele vremuri tulburi, cât și momentele de extaz și entuziasm. Este, mai presus de orice, ilustrarea ideii că niciun ideal măreț nu se poate realiza fără o jertfă impresionantă.  

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Cărțile care ne-au făcut oameni Cărţile care ne-au făcut oameni Cărţile care ne-au făcut oameni Dan C. Mihăilescu
Faptul că există oameni, și în special tineri, care ar vrea să citească, dar...
Pușca de vânătoare Puşca de vânătoare Puşca de vânătoare Yasushi Inoue
O poveste de dragoste descrisă în trei cuvinte: nelegiuire, moarte, dragoste. O...
Douăzeci și patru de ore din viața unei femei Douăzeci şi patru de ore din viaţa unei femei Douăzeci şi patru de ore din viaţa unei femei Stefan Zweig
Stefan Zweig – scriitorul obsedat de obsesiile oamenilor. Așa ar putea să scrie...
Tata, eu glumesc serios! Tata, eu glumesc serios! Tata, eu glumesc serios! Robert Şerban
Cu siguranță toți copiii sunt simpatici atunci când învață să...
A iubi înseamnă a ierta A iubi înseamnă a ierta A iubi înseamnă a ierta Savatie Baștovoi
Savatie Baștovoi a fost printre primii preoți V.I.P. din societatea românească....