Robogeneza

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 31 Martie, 2017
2545

Continuarea romanului Robopocalipsa devine firească după ce citești câteva pagini. Finalul primului roman arăta o umanitate învingătoare, cu mici androizi luptând de partea oamenilor contra inteligenței artificiale îngrozitoare numită Archos R-14. Iată însă că nimic din ce părea să fie terminat nu e cu adevărat real: conflictul lui Archos cu oamenii e un pretext, Archos e distrus ca entitate fizică, dar supraviețuiește pentru a lupta mai departe, iar ceea ce e mai rău pentru oameni e faptul că deși omenirea a supraviețuit unui conflict care aproape a dus la dispariția ei, adevăratul conflict abia începe. Și nu e cauzat de Archos, ci de Arayt Shah, o inteligență primitivă, mai dură și mai malefică decât ce am văzut până acum, care dorește moartea atât oamenilor, cât și mașinilor.

Reîntâlnim o parte dintre personajele principale din primul roman, însă taberele se schimbă și conflictul crește în amploare. Daniel Wilson apelează la aceeși variantă de a construi intriga: capitole cu voci centrale diferite, care să completeze la final peisajul de ansamblu. Mai greu de citit și de urmărit, însă cu siguranță o perspectivă multiplă asupra unui conflict apocaliptic. Dificultățile în a citi cartea cauzate de vocile multiple sunt atenuate de intriga rapidă și bine închegată care te ține aproape de carte. Autorul are o imaginație suficient de bogată cât să creeze zeci de modele de mașinării-arme și situații care mai de care mai surprinzătoare. Unele personaje sunt cu adevărat fascinante și nu ai cum să nu le urmărești cu sufletul la gură.

Finalul e deschis, optimist, însă nu m-ar mira ca peste câțiva ani să aflu că ne reîntâlnim cu Mathilda – fetița cu implant vizual, creierul armatei umane, sau Nouă Zero Doi, un android mai uman decât majoritatea luptătorilor din roman, pentru care merită să citești seria aceasta!

Robogeneza (Vol. 2)
Robogeneza (Vol. 2)
Daniel H. Wilson
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram