TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ro-kit

De multe ori ne lovim de întrebarea venită din partea turiștilor străini: ce este specific țării noastre? Și mai de fiecare dată, ne rezumăm la clișeele: Nadia, Hagi, Ilie Năstase sau Dracula sau mare și munte, foarte rar zicem: sărmăluțe cu mămăliguță. Sincer, nu sunt cam puține lucruri cu care ne descriem? Da, știu, ideea e să ne mândrim, nu să ne descriem. Totuși, dacă ar fi să fim sinceri cu noi, ce ne reprezintă cu adevărat, pe toate palierele vieții românești: istorie, arhitectură, cultură, societate, gastronomie?
Alexe Popescu și Doru Someșanu propun în cartea Ro-Kit o listă de 50 de „mărci” prin care se definește România, cu bune și rele, cu profunzimile ei și cu cu superficialitatea ei de zi cu zi. Altfel spus, cu sinceritate. Din lista lor, pe lângă Nadia, Ceaușescu și Dracula (Vlad Țepeș) mai fac parte și: Arhitectura modernistă, Arta neolitică, Ateneul, Castelul Peleș, Cioran, Enescu, Caragiale, micii, mucenicii, coliva, zacusca, dar și bicicleta Pegas, balconul închis, veceul din curte, statul în  poartă sau grătarul la marginea drumului.
Ceea ce face și mai inedită această listă este ordonarea ei alfabetică. Din această perspectivă aflăm că Emil Cioran este indisolubil legat de George Enescu prin... Eugenia, iar Monarhiei îi tihnește între Mici și Mucenici. La prima vedere, această orânduire pare haioasă și atât. Dar de fapt descrie, conștient sau nu, România, inclusiv sub aspectul ei de țară – bazar.
P.S.: Volumul este unul bilingv, român-englez, deci poate fi și un excelent cadou pentru amicii noștri străini.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...