#Rezist! Poezia

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 07 Iulie, 2019
1982

#Rezist a fost și încă este un simbol al celor ce au hotărât să nu mai tacă și să ridice vocea împotriva unei clase politice corupte care și-a imaginat că românii dorm și că îi pot minți și manipula după bunul lor plac. Sub sloganul #Rezist, mii de oameni s-au solidarizat în București și în alte câteva orașe și au umplut piețele, protestând pașnic, arătând că le pasă, că sunt treji, că nu mai pot fi mințiți. Printre aceștia au fost și mulți poeți, care nu și-au spus „of”-ul doar pe pancartele afișate în stradă, ci le-au scris și sub formă de poezie, arătând astfel că spiritul lor civic se îngemănează cu afinitățile și crezul lor artistic, că este, astfel, parte integrantă din viața lor.

Poetul Cosmin Perța a avut ideea de a aduna într-o carte aceste poezii, pentru a rămâne peste timp o mărturie a faptului că poeții nu sunt, așa cum se crede îndeobște, doar niște visători, ci dimpotrivă, sunt oameni lucizi, cu rădăcinile adânc înfipte în realitatea obiectivă a societății în care trăiesc, din care, la răstimpuri își trag seva necesară pentru arta lor. 

Antologia „#Rezist! Poezia” nu s-a vrut a fi un act politic, ci doar imortalizarea unui moment istoric, așa cum a fost el văzut de către cei 47 de poeți ale căror poeme au fost selecționate aici. Sunt viziuni diferite, formulări diferite, atitudini diferite. Dar tocmai prin aducerea la un loc a acestor contrarii, putem avea o imagine cât mai completă a ceea ce a însemnat și continuă să însemne mișcarea #Rezist în România.

Rezist! Poezia
Rezist! Poezia
A. Raneur, Andrei Zbîrnea, Călin Vlasie, Christian Tănăsescu, Ciprian Măceşaru, Cosmin Perța, Dan Coman, Domnica Drumea, Emanuela Ignăţoiu-Sora, Ioana Nicolaie, Iulian Tănase, Lavinia Bălulescu, Livia Ştefan, Liviu Măţăoanu, Magda Cârneci, Marius Surleac, Medeea Iancu, Mihail Vakulovski, Mihók Tamás, Mitoş Micleuşanu, Mugur Grosu, Ofelia Prodan, Olga Ștefan, Paul Vinicius, Radu Vancu, Răzvan Ţupa, Robert Gabriel Elekes, Robert Şerban, Romulus Bucur, Ruxandra Cesereanu, Simona Popescu, sorin despoT, Tara Skurtu, Vlad Moldovan, Andrei Novac, Andrei Velea, Cătălin-Mihai Ștefan, Cătălina Matei, Codruța Simina, Emanuel Guralivu, Gabi Mâncu, Gabriela Feceoru, Miki Vieru, Tiberiu Neacșu, Viku Zenescu, Viviana Mușa Augusto, Vlad A. Gheorghiu
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram