TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Revolutionary Road
Revolutionary Road Revolutionary Road
Richard Yates

Revolutionary Road este romanul prăbușirii unei familii de clasă mijlocie din America anilor '50. Frank și April Wheeler sunt doi tineri părinți care se stabilesc în suburbiile orașului Connecticut, încercând, din ce în ce mai zbuciumat, să se scuture de banalitatea existenței care amenință să-i înghită, agățându-se, când cu furie, când cu disperare, de prospectul unei altfel de vieți, care să le permită să-și exploateze inteligența și aptitudinile.

Richard Yates surprinde prin finețea descrierii parcursului psihologic al personajelor, iar realismul acesta e de-a dreptul violent în acuratețea lui, deși nu întâlnim decât stări și sentimente comune. Citindu-l, ai impresia că asiști la ultimele zbateri ale păsării în colivie sau ale unei insecte prinse în pumn, ultimele eforturi ale unei creaturi odată libere înainte de a se sufoca în captivitate. Roman de debut al lui Richard Yates, a fost nominalizat la National Booker Prize în 1962, alături de Catch 22 și Franny și Zooey, fiind numit de Kurt Vonnegut: “Marele Gatsby al timpului meu”.          

Îl recomand pentru că este un roman plin și concentrat, pentru că nu există goluri în construcția personajelor și pentru că se întâmplă atât de rar să înțeleg și să anticipez mișcările acestora datorită calității scriiturii.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Soţii şi concubine Soţii şi concubine Soţii şi concubine Su Tong
Femeile din lumea pe care o dezvăluie Su Tong în cele câteva povestiri care...
Un fel de basm Un fel de basm Un fel de basm Graham Joyce
Asemenea lui Vlad Zver, şi eu am rămas puţin contrariată de acest roman. Autorul...
Căzând în gol Căzând în gol Căzând în gol Joe Simpson
Fiecare experienţă pe munte este diferită, fie că vorbim de membrii aceleiaşi...
Aventura gărgăriţei Suzette Aventura gărgăriței Suzette Aventura gărgăriței Suzette Quentin Gréban
Nu este uşor să fii mic. În primul rând că eşti greu de observat şi te...
Pisica pierdută Pisica pierdută. O poveste adevărată despre iubire, disperare și tehnologie GPS Pisica pierdută. O poveste adevărată despre iubire, disperare și tehnologie GPS Caroline Paul
Wendy locuieşte împreună cu prietena ei Caroline într-un cartier de case...