TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Revolutionary Road
Revolutionary Road Revolutionary Road
Richard Yates

Revolutionary Road este romanul prăbușirii unei familii de clasă mijlocie din America anilor '50. Frank și April Wheeler sunt doi tineri părinți care se stabilesc în suburbiile orașului Connecticut, încercând, din ce în ce mai zbuciumat, să se scuture de banalitatea existenței care amenință să-i înghită, agățându-se, când cu furie, când cu disperare, de prospectul unei altfel de vieți, care să le permită să-și exploateze inteligența și aptitudinile.

Richard Yates surprinde prin finețea descrierii parcursului psihologic al personajelor, iar realismul acesta e de-a dreptul violent în acuratețea lui, deși nu întâlnim decât stări și sentimente comune. Citindu-l, ai impresia că asiști la ultimele zbateri ale păsării în colivie sau ale unei insecte prinse în pumn, ultimele eforturi ale unei creaturi odată libere înainte de a se sufoca în captivitate. Roman de debut al lui Richard Yates, a fost nominalizat la National Booker Prize în 1962, alături de Catch 22 și Franny și Zooey, fiind numit de Kurt Vonnegut: “Marele Gatsby al timpului meu”.          

Îl recomand pentru că este un roman plin și concentrat, pentru că nu există goluri în construcția personajelor și pentru că se întâmplă atât de rar să înțeleg și să anticipez mișcările acestora datorită calității scriiturii.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Înneguratul început Înneguratul început (vol. I) Înneguratul început (vol. I) Lemony Snicket
Sunt sigură că mulți părinți vor dori să evite seria de evenimente nefericite...
Metro 2033 Metro 2033 Metro 2033 Dmitri Gluhovski
Îmi place să-i întreb pe cei care ajung la casă cu Metro 2033 dacă au...
Şuncă pe pîine Şuncă pe pîine (Top 10+) Şuncă pe pîine (Top 10+) Charles Bukowski
Cu toate că n-a fost aşa chiar din faşă, Chinaski era un puşti dur pe vremea...
Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Cele 13 1/2 vieți ale căpitanului Urs Albastru Walter Moers
Căpitanul Urs Albastru îşi aminteşte aproape fenomenologic apariţia sa pe lume...
Gândeşte-te la un număr Gândește-te la un număr Gândește-te la un număr John Verdon
Romanul despre care vorbim deschide seria detectivului Dave Gurney şi este, în...