Rendez-vous cu Rama

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 03 Iunie, 2018
2545

Scris în anii ’70, Rendez-vous cu Rama a devenit un roman clasic pentru ceea ce înseamnă întâlnirea omenirii cu o civilizație extraterestră sau cu artefacte extraterestre. Arthur C. Clarke regizează tot timpul în romanele sale astfel de întâlniri cheie, de evenimente-zero, în care civilizația umană e nevoită să reacționeze la imprevizibil, la alteritatea absolută.

În acest prim roman al seriei Rama, un obiect care a fost inițial catalogat ca un simplu asteroid pătrunde în sistemul solar. Planetele sistemului solar sunt deja locuite de foști pământeni, există puțină tensiune politică între locuitorii planetelor, dar nimic grav. Pe măsură ce asteroidul se apropie, analizele arată că e un obiect construit de o intelegență suficient de avansată cât să nu fie de origine umană. O navă e trimisă să intercepteze Rama și să exploreze pe cât posibil ceea ce ascunde în interiorul ei. Și surprizele pot depăși imaginația oamenilor, dar și frica lor de o rasă suficient de puternică cât să ducă la anihilarea speciei.

Romanul e destul de lent, dar captivant prin ceea ce imaginează Arthur C. Clarke ca fiind neuman. Sistemul politic din viitor, privit din prezentul nostru, pare destul de primitiv, însă oricum are un rol minor în poveste. Ceea ce te captivează e Rama cu lumea din interiorul său, arhitectura, clima și destinația acestei mari nave-asteroid. A trecut foarte mult timp de la apariția romanului în emgleză, însă povestea cucerește și intrigă, în aceeași măsură. Dovadă că romanele bune rezistă timpului!

Rendez-vous cu Rama (Vol. 1)
Rendez-vous cu Rama (Vol. 1)
Arthur C. Clarke
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram