Refugiații

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 11 Octombrie, 2018
2545

Refugiații lui Nguyen (trebuie să recunosc, nu o să țin minte niciodată numele ăsta) completează puțin lumea spectaculoasă din romanul Simpatizantul, roman care l-a făcut celebru pe autor și care a câștigat Pulitzerul în 2016. Completează pentru că relația Statele Unite – Vietnam e o relație violentă, complicată, cu multe tensiuni, cu multe amintiri de coșmar, dar și puține lucruri pozitive. Cert e faptul că e o relație traumatizantă pentru un cititor american și lipsită de tensiune pentru unul român. Ceea ce face ca prozele acestea să contextualizeze excelent trecutul, dar mai ales prezentul comun pe care îl au cele două nații.

Viet Thanh Nguyen scrie despre refugiații vietnamezi ajunși în Statele Unite, un soi de tărâm al speranței, așa cum e și pentru imigranții lui Junot Diaz, de pildă, un alt excelent prozator al fracturilor dintre populația nativă americană și cea a noi-veniților. Despre refugiații veniți imediat după conflictul celebru din anii șaizeci, dar și despre cei care vin la mult timp după stingerea conflictului, moment în care există deja familii mixte, cartiere cu populație majoritar vietnameză și un soi de mini-istorie care ține doar de experiența celor care au supraviețuit conflictului. Fie învinși, fie învingători. Temele textelor sunt variate, de altfel prozele sunt scrise de-a lungul a 20 de ani. Unele intense, altele mustind a suferință sau resemnare. Câteva oferă un soi de răspuns pozitiv la final, liniștitor sau, cel puțin, împăcat cu prezentul.

Recomand „Femei cu ochi negri”, o proză excelentă despre fantoma unui frate care nu supraviețuiește călătoriei pe ocean până în State, „Americanii” – un text despre conflictul dintre generația care a luptat în război și generațiile tinere pentru care pacea e mai bună decât nebunia trăită de părinți, „Patria-mamă” – o proză despre vietnamezii de acasă, de data aceasta, și despre visul american și minciunile care acoperă eșecul unei vieți trăite în State, departe totuși de țara săracă și ruinată de război.

Refugiații
Refugiații
Viet Thanh Nguyen
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram