TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Recunoștință
Recunoștință Recunoștință
Delphine de Vigan

Romanul Recunoștință scris de Delphine de Vigan a fost publicat inițial în anul 2019. Traducerea în limba română a apărut la editura Polirom, în 2020, și este semnată de Cristina Jinga. Textul urmărește legăturile dintre cei trei protagoniști: Michka, Marie și Jérôme. Cea mai mare parte a narațiunii este alcătuită din fragmente de dialog dintre personaje. Acțiunea se petrece, cu precădere, într-o casă de bătrâni din împrejurimile Parisului. Relațiile care îi unesc nu sunt dintre cele mai curente, iar sentimentul care le domină pe toate este acela al recunoștinței.

 

O lectură concisă și delicată, cartea lui Delphine de Vigan tatonează teme precum singurătatea, pierderea sau moartea. Destinul Michkăi reprezintă firul narativ central, din acesta evoluând poveștile lui Jérôme și Marie. O temă centrală a romanului este aceea a importanței cuvintelor. Delphine de Vigan decide să ne prezinte rolul major pe care cuvintele îl joacă în narațiunea sa tocmai din perspectiva pierderii locuțiunii, scenariu introdus prin afazia de care suferă Michka. Efectul pe care această lipsă îl are asupra personajului și asupra vizitatorilor săi descrie perfect locul central pe care cuvântul îl ocupa în viața protagonistei.

 

Romanul Recunoștință de Delphine de Vigan se citește rapid și ușor. Dar, dincolo de aparența unei lecturi simpluțe, temele pe care narațiunea le sugerează trimit, la finele lecturii, spre o meditație orientată către relațiile interumane pe care le alimentăm în viețile noastre și către importanța cuvântului „mulțumesc”.

Comentarii
Articole similare
Când muritorii dorm Când muritorii dorm Când muritorii dorm Kurt Vonnegut
Când muritorii dorm este o colecție alcătuită din 16 proze scurte semnate de...
Calul bălan Calul bălan Calul bălan Agatha Christie
Romanul Calul bălan al Agathei Christie a fost publicat pentru întâia oară...
Interior zero Interior zero (Top 10+) Interior zero (Top 10+) Lavinia Branişte
Romanul Interior zero al Laviniei Braniște a apărut în 2016 la editura Polirom,...
Pink Floyd în roșu Pink Floyd în roşu Pink Floyd în roşu Michele Mari
Romanul Pink Floyd în roșu a fost publicat inițial în anul 2010 sub titlul...
Rătăcitori prin Lisabona Rătăcitori prin Lisabona Rătăcitori prin Lisabona Philippe Besson
Romanul Rătăcitori prin Lisabona, semnat de scriitorul francez Philippe Besson, a fost...