Recunoștință

Alexandra Bondoc
Alexandra Bondoc 19 Noiembrie, 2020
1174

Romanul Recunoștință scris de Delphine de Vigan a fost publicat inițial în anul 2019. Traducerea în limba română a apărut la editura Polirom, în 2020, și este semnată de Cristina Jinga. Textul urmărește legăturile dintre cei trei protagoniști: Michka, Marie și Jérôme. Cea mai mare parte a narațiunii este alcătuită din fragmente de dialog dintre personaje. Acțiunea se petrece, cu precădere, într-o casă de bătrâni din împrejurimile Parisului. Relațiile care îi unesc nu sunt dintre cele mai curente, iar sentimentul care le domină pe toate este acela al recunoștinței.

 

O lectură concisă și delicată, cartea lui Delphine de Vigan tatonează teme precum singurătatea, pierderea sau moartea. Destinul Michkăi reprezintă firul narativ central, din acesta evoluând poveștile lui Jérôme și Marie. O temă centrală a romanului este aceea a importanței cuvintelor. Delphine de Vigan decide să ne prezinte rolul major pe care cuvintele îl joacă în narațiunea sa tocmai din perspectiva pierderii locuțiunii, scenariu introdus prin afazia de care suferă Michka. Efectul pe care această lipsă îl are asupra personajului și asupra vizitatorilor săi descrie perfect locul central pe care cuvântul îl ocupa în viața protagonistei.

 

Romanul Recunoștință de Delphine de Vigan se citește rapid și ușor. Dar, dincolo de aparența unei lecturi simpluțe, temele pe care narațiunea le sugerează trimit, la finele lecturii, spre o meditație orientată către relațiile interumane pe care le alimentăm în viețile noastre și către importanța cuvântului „mulțumesc”.

Recunoștință
Recunoștință
Delphine de Vigan
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram