TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Răzbunare ancilară

Răzbunare ancilară este unul dintre romanele de debut care a reușit să obțină cele mai mari și mai multe premii ale industriei SF și Fantasy din ultimele decade. O performanță care merită lăudată, dar care și obligă proza la așteptări foarte mari din partea cititorilor.

Și, în multe privințe, debutul acesta confirmă premiile câștigate. Breq este numele unui militar în care nava Răzbunarea lui Toren și-a downloadat o parte din memorie. Acum, fosta navă de război și de colonizare a devenit una cu soldatul. Breq e o unitate ancilară, un soi de soldat-zombi, cu identitate ștearsă și condus din toate punctele de vedere de computerul navelor mamut. Răzbunarea lui Toren e o astfel de navă prin care Imperiul Radchaian controlează și cucerește partea sa din galaxie. Condus de Anaander Mianaai, stăpânul nemuritor care-și controlează supușii prin miile de trupuri ancilare pe care le deține și prin navele de luptă dominate de minți bâtrâne, cu mii de ani de experiență în tactică militară și strategie, Imperiul Radchaian e mai puternic ca niciodată. Însă războiul civil pândește și Breq este prins la mijloc. Altfel nu ar fi scăpat ca prin urechile acului de la anihilare și acum nu ar colinda prin spațiu pentru a-și asigura răzbunarea.

Răzbunarea lui Toren nu mai există, răzbunarea lui Breq însă e bine planificată și urmărește uciderea conducătorului Mianaai. Chiar dacă șansele de izbândă sunt atât de mici încât nici nu merită un calcul statistic.

Ann Leckie debutează cu un SF militar, bine scris și bine conceput: începând de la inovațiile privind rasele, genul indivizilor și până la micile detalii care construiesc antropologia acelui spațiu radchaian. Cititorul e prins repede în cursa răzbunării și evenimentele nu se lasă mult așteptate.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

În viață În viață În viață Yu Hua
Considerat unul dintre cei mai buni prozatori chinezi contemporani, Yu Hua a...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
Lumea Marianei Enriquez e o lume de coșmar. O lume în care violența, macabrul,...
Nocturne. Cinci povești despre muzică și amurg Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg Kazuo Ishiguro
Când știi că prozatorul nostru e născut în Japonia, dar de mic copil a...
Cei opt munți Cei opt munți Cei opt munți Paolo Cognetti
Unul dintre cele mai bune romane citite în acest an, Cei opt munți al italianului...
Războiul mondial al Fumătorilor Razboiul Mondial al Fumătorilor Razboiul Mondial al Fumătorilor Marin Mălaicu-Hondrari
Ricardo Rivas Ponti este președintele unuia dintre cele mai controversate state aflate...