TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Răzbunare ancilară

Răzbunare ancilară este unul dintre romanele de debut care a reușit să obțină cele mai mari și mai multe premii ale industriei SF și Fantasy din ultimele decade. O performanță care merită lăudată, dar care și obligă proza la așteptări foarte mari din partea cititorilor.

Și, în multe privințe, debutul acesta confirmă premiile câștigate. Breq este numele unui militar în care nava Răzbunarea lui Toren și-a downloadat o parte din memorie. Acum, fosta navă de război și de colonizare a devenit una cu soldatul. Breq e o unitate ancilară, un soi de soldat-zombi, cu identitate ștearsă și condus din toate punctele de vedere de computerul navelor mamut. Răzbunarea lui Toren e o astfel de navă prin care Imperiul Radchaian controlează și cucerește partea sa din galaxie. Condus de Anaander Mianaai, stăpânul nemuritor care-și controlează supușii prin miile de trupuri ancilare pe care le deține și prin navele de luptă dominate de minți bâtrâne, cu mii de ani de experiență în tactică militară și strategie, Imperiul Radchaian e mai puternic ca niciodată. Însă războiul civil pândește și Breq este prins la mijloc. Altfel nu ar fi scăpat ca prin urechile acului de la anihilare și acum nu ar colinda prin spațiu pentru a-și asigura răzbunarea.

Răzbunarea lui Toren nu mai există, răzbunarea lui Breq însă e bine planificată și urmărește uciderea conducătorului Mianaai. Chiar dacă șansele de izbândă sunt atât de mici încât nici nu merită un calcul statistic.

Ann Leckie debutează cu un SF militar, bine scris și bine conceput: începând de la inovațiile privind rasele, genul indivizilor și până la micile detalii care construiesc antropologia acelui spațiu radchaian. Cititorul e prins repede în cursa răzbunării și evenimentele nu se lasă mult așteptate.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Băiatul sălbatic Paolo Cognetti
Scriitorul italian Paolo Cognetti, câștigător deja al premiul Strega, revine pe...
Cântec lin Cântec lin Cântec lin Leïla Slimani
Romanul Leïlei Slimani începe brusc și violent cu o crimă...
Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Și, deodată, cineva bate la ușă Etgar Keret
Citindu-i volumul de memorii și eseuri apărut deja la Humanitas (Șapte ani buni), eram...
Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține Aslı Erdoğan
Pe data de 17 august 2016, Aslı Erdoğan, alături de alți membri ai...
Mitologia nordică Mitologia nordică Mitologia nordică Neil Gaiman
Neil Gaiman este unul dintre scriitorii mei preferați când vine vorba de fantasy...