TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Răzbunare ancilară

Răzbunare ancilară este unul dintre romanele de debut care a reușit să obțină cele mai mari și mai multe premii ale industriei SF și Fantasy din ultimele decade. O performanță care merită lăudată, dar care și obligă proza la așteptări foarte mari din partea cititorilor.

Și, în multe privințe, debutul acesta confirmă premiile câștigate. Breq este numele unui militar în care nava Răzbunarea lui Toren și-a downloadat o parte din memorie. Acum, fosta navă de război și de colonizare a devenit una cu soldatul. Breq e o unitate ancilară, un soi de soldat-zombi, cu identitate ștearsă și condus din toate punctele de vedere de computerul navelor mamut. Răzbunarea lui Toren e o astfel de navă prin care Imperiul Radchaian controlează și cucerește partea sa din galaxie. Condus de Anaander Mianaai, stăpânul nemuritor care-și controlează supușii prin miile de trupuri ancilare pe care le deține și prin navele de luptă dominate de minți bâtrâne, cu mii de ani de experiență în tactică militară și strategie, Imperiul Radchaian e mai puternic ca niciodată. Însă războiul civil pândește și Breq este prins la mijloc. Altfel nu ar fi scăpat ca prin urechile acului de la anihilare și acum nu ar colinda prin spațiu pentru a-și asigura răzbunarea.

Răzbunarea lui Toren nu mai există, răzbunarea lui Breq însă e bine planificată și urmărește uciderea conducătorului Mianaai. Chiar dacă șansele de izbândă sunt atât de mici încât nici nu merită un calcul statistic.

Ann Leckie debutează cu un SF militar, bine scris și bine conceput: începând de la inovațiile privind rasele, genul indivizilor și până la micile detalii care construiesc antropologia acelui spațiu radchaian. Cititorul e prins repede în cursa răzbunării și evenimentele nu se lasă mult așteptate.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Bonsai Bonsai Bonsai Alejandro Zambra
Emilia și Julio au în comun o minciună: amândoi susțin că l-au citit pe...
Imperiul pisicilor Imperiul Pisicilor Imperiul Pisicilor Alex Tocilescu
Celebru pentru pisicile de pe internet și pentru scandalul iscat de primul volum de...
Dispariția din Silver Water Dispariția din Silver Water Dispariția din Silver Water Haylen Beck
Audra Kinney fuge din orașul soțului ei luând cu ea pe cei doi copii. Lasă...
Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Jon Ronson
Într-o lume în care realitatea virtuală și activitatea zilnică pe...
Locuri comune. Clasă, anticomunism, stânga Locuri comune. Clasă, anticomunism, stânga Locuri comune. Clasă, anticomunism, stânga Florin Poenaru
Pe Florin Poenaru îl citesc mai rar, însă rămâne permanent un autor...