TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Războiul mondial al Fumătorilor
Razboiul Mondial al Fumătorilor Razboiul Mondial al Fumătorilor
Marin Mălaicu-Hondrari

Ricardo Rivas Ponti este președintele unuia dintre cele mai controversate state aflate în apropierea Uniunii Europene – Camarile, pe numele său. Spun controversat pentru că întreaga constituție a statului se bazează pe producerea și comercializarea tutunului, în contextul în care fumătorii sunt aproape oprimați în statele europene. Personajul central, cu origini românești, locuiește și vinde țigări zi de zi și noapte de noapte în acest stat Camarile. Cititorii fideli ai lui Marin Mălaicu-Hondrari știu că statul fictiv Camarile a mai apărut în romanele sale, însă localizat undeva în America Centrală. De data aceasta, geografia fictivă se schimbă și Camarile devine un pretext pentru supraviețuirea fumătorilor, dar mai ales pentru a descoperi treptat biografia acestui vânzător de țigări român, fumător împătimit la rândul său și îndrăgostit de Ada, fiica președintelui Ponti.

Istoria romanului reia viața fumătorului nostru, „orfan cu părinți”, așa cum îi place să se prezinte. Copilăria o petrece într-un sat mic, Între-Văi, alături de bunică, părăsit de părinții care lucrează cu anii în Spania și îi trimit bani acasă. Motiv pentru bunică de a strânge avere, dar și pretext pentru puști pentru a petrece cât mai mult timp alături de Cuțitaș, cel mai bun prieten, și de Accidentu, fratele mai mare al lui Cuțitaș, un șmecher de la sat cu relații, multă experiență cu fetele și implicat în diverse afaceri dubioase. Anii petrecuți alături de Cuțitaș coincid cu descoperirea celor două pasiuni ce îi vor marca restul vieții: fumatul și femeile. Urmează un periplu prin lume, încercând să-și construiască o identitate și o viață, dar și să-și astâmpere setea de țigări și femei misterioase. Biografia însă e capricioasă și așa ajungem să o descoperim pe Lady Slim, pe Elena, farmacista din Spania, sau misterioasa organizație a fumătorilor care luptă pentru dreptul de a fuma și a muri fumând.

Războiul mondial al Fumătorilor e o proză de mici dimensiuni, cu puternice accente de melancolie și spleen. Căutările țigării perfecte, ale feminității care să dea sens biografiei, poveștile despre fumat și fumători adunate într-o Arhivă de Fum, așa cum sunt numite fragmentele intercalate între diversele capitole, toate acestea construiesc un roman-puzzle centrat pe descoperirea feminității potrivite. O căutare dificilă, încâlcită și deseori risipită de-a lungul acestei geografii fictive construite de Marin Mălaicu-Hondrari. Rezultă un roman de dragoste și nu prea, o indecizie a autorului care pare să bântuie din primele pagini până spre final.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Tot spațiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Tot spaţiul dintre gândurile mele Bogdan Răileanu
Dacă facem abstracție de prima și ultima proză din volum (un text fantastic despre...
Zece decembrie Zece Decembrie Zece Decembrie George Saunders
Devenit unul dintre autorii vedetă ai publicului american în ultimul deceniu,...
Disparitia lui Adele Bedeau Dispariţia lui Adèle Bedeau Dispariţia lui Adèle Bedeau Graeme Macrae Burnet
Inspectorul Gorski are o viață plină de probleme. O crimă nerezolvată acum mai bine...
Cronica unui negustor de sânge Cronica unui negustor de sânge Cronica unui negustor de sânge Yu Hua
Viața lui Xu Sanguan nu e una ușoară. Nimănui nu îi este ușor în China...
Fiica ascunsă Fiica ascunsă Fiica ascunsă Elena Ferrante
Fiica ascunsă e al doilea roman al Elenei Ferrante pe care îl citesc în...