Raiul pe pământ

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 27 Septembrie, 2017
2545

După ce am citit „Gottland”, am spus că trebuie nepărat să văd Cehia lui Szczygieł. Acum, imediat după ce am terminat de citit noul volum publicat de editura Art – „Raiul pe pământ”, singurul lucru care îmi vine în minte e ăsta: imposibil să existe în lumea acesta o țară și un popor precum cehii polonezului Szczygieł. Pentru că volumul acesta e dedicat celor care nu cred în tabuu, în lucrurile sfinte. Celor care sfidează bunul simți și logica comună. Și da, despre cehi e vorba. Artiști dizidenți care au rămas dizidenți indiferent de schimbarea de regim. Un popor ateu care vede în religie cel mai mare dușman și care refuză să facă înmormântări pentru că e scump și pentru că ar suferi încă o dată pierderea celor dragi. Un popor care au vedete de televiziune scriitoare ce-și bârfesc dimensiunile trupului și vecinii. Un popor pentru care credința e ceva atât de intim încât nu se spune, pentru care Papa e un personaj aproape mafiot și Dumnezeu un personaj care nu mai sperie pe nimeni.

Cehia din „Raiul pe pământ” e stranie pentru un ziarist polonez, însă pentru un cititor român pare de neînchipuit. Metehnele noastre identitare, frustrările și fobiile noastre naționale ar împiedica, și au făcut-o deja, orice gest sau act artistic despre care scrie Mariusz Szczygieł. Românii au multe frustrări și puțin simț al ironiei. Prin opoziție, cehii par un popor interesat de bunăstare, de o viață tihnită, însă nu-și bat capul foarte mult în a ascunde defectele. Criticați de ceilalți, vor aproba fără îndoială. Ba chiar își vor mai găsi ei înșiși încă câteva motive pentru a fi criticați. Umorul negru, autoironia și un sentiment absurd de ireal plutește peste tot în paginile acestei cărți.

Cred că am mai spus-o, însă merită să mă repet: Mariusz Szczygieł e un scriitor grozav, de neîntâlnit pe meleagurile noastre!

Raiul pe pământ
Raiul pe pământ
Mariusz Szczygieł
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram