TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Raiul pe pământ
Raiul pe pământ Raiul pe pământ
Mariusz Szczygieł

După ce am citit „Gottland”, am spus că trebuie nepărat să văd Cehia lui Szczygieł. Acum, imediat după ce am terminat de citit noul volum publicat de editura Art – „Raiul pe pământ”, singurul lucru care îmi vine în minte e ăsta: imposibil să existe în lumea acesta o țară și un popor precum cehii polonezului Szczygieł. Pentru că volumul acesta e dedicat celor care nu cred în tabuu, în lucrurile sfinte. Celor care sfidează bunul simți și logica comună. Și da, despre cehi e vorba. Artiști dizidenți care au rămas dizidenți indiferent de schimbarea de regim. Un popor ateu care vede în religie cel mai mare dușman și care refuză să facă înmormântări pentru că e scump și pentru că ar suferi încă o dată pierderea celor dragi. Un popor care au vedete de televiziune scriitoare ce-și bârfesc dimensiunile trupului și vecinii. Un popor pentru care credința e ceva atât de intim încât nu se spune, pentru care Papa e un personaj aproape mafiot și Dumnezeu un personaj care nu mai sperie pe nimeni.

Cehia din „Raiul pe pământ” e stranie pentru un ziarist polonez, însă pentru un cititor român pare de neînchipuit. Metehnele noastre identitare, frustrările și fobiile noastre naționale ar împiedica, și au făcut-o deja, orice gest sau act artistic despre care scrie Mariusz Szczygieł. Românii au multe frustrări și puțin simț al ironiei. Prin opoziție, cehii par un popor interesat de bunăstare, de o viață tihnită, însă nu-și bat capul foarte mult în a ascunde defectele. Criticați de ceilalți, vor aproba fără îndoială. Ba chiar își vor mai găsi ei înșiși încă câteva motive pentru a fi criticați. Umorul negru, autoironia și un sentiment absurd de ireal plutește peste tot în paginile acestei cărți.

Cred că am mai spus-o, însă merită să mă repet: Mariusz Szczygieł e un scriitor grozav, de neîntâlnit pe meleagurile noastre!

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

În furtuni de oțel În furtuni de oțel În furtuni de oțel Ernst Junger
Pentru cei care au văzut excelentul film al lui Christopher Nolan – Dunkirk,...
Primăvara la Roma a doamnei Stone Primăvara la Roma a doamnei Stone Primăvara la Roma a doamnei Stone Tennessee Williams
Romanul lui Tennessee Williams este o dramă bine scrisă despre întâlnirea...
Ai uitat să râzi Ai uitat să râzi Ai uitat să râzi Bogdan Munteanu
Deși mai are două cărți scoase la editura Limes (cu distribuție minoră, probabil),...
Bonsai Bonsai Bonsai Alejandro Zambra
Emilia și Julio au în comun o minciună: amândoi susțin că l-au citit pe...
Imperiul pisicilor Imperiul Pisicilor Imperiul Pisicilor Alex Tocilescu
Celebru pentru pisicile de pe internet și pentru scandalul iscat de primul volum de...