TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Raiul pe pământ
Raiul pe pământ Raiul pe pământ
Mariusz Szczygieł

După ce am citit „Gottland”, am spus că trebuie nepărat să văd Cehia lui Szczygieł. Acum, imediat după ce am terminat de citit noul volum publicat de editura Art – „Raiul pe pământ”, singurul lucru care îmi vine în minte e ăsta: imposibil să existe în lumea acesta o țară și un popor precum cehii polonezului Szczygieł. Pentru că volumul acesta e dedicat celor care nu cred în tabuu, în lucrurile sfinte. Celor care sfidează bunul simți și logica comună. Și da, despre cehi e vorba. Artiști dizidenți care au rămas dizidenți indiferent de schimbarea de regim. Un popor ateu care vede în religie cel mai mare dușman și care refuză să facă înmormântări pentru că e scump și pentru că ar suferi încă o dată pierderea celor dragi. Un popor care au vedete de televiziune scriitoare ce-și bârfesc dimensiunile trupului și vecinii. Un popor pentru care credința e ceva atât de intim încât nu se spune, pentru care Papa e un personaj aproape mafiot și Dumnezeu un personaj care nu mai sperie pe nimeni.

Cehia din „Raiul pe pământ” e stranie pentru un ziarist polonez, însă pentru un cititor român pare de neînchipuit. Metehnele noastre identitare, frustrările și fobiile noastre naționale ar împiedica, și au făcut-o deja, orice gest sau act artistic despre care scrie Mariusz Szczygieł. Românii au multe frustrări și puțin simț al ironiei. Prin opoziție, cehii par un popor interesat de bunăstare, de o viață tihnită, însă nu-și bat capul foarte mult în a ascunde defectele. Criticați de ceilalți, vor aproba fără îndoială. Ba chiar își vor mai găsi ei înșiși încă câteva motive pentru a fi criticați. Umorul negru, autoironia și un sentiment absurd de ireal plutește peste tot în paginile acestei cărți.

Cred că am mai spus-o, însă merită să mă repet: Mariusz Szczygieł e un scriitor grozav, de neîntâlnit pe meleagurile noastre!

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

În viață În viață În viață Yu Hua
Considerat unul dintre cei mai buni prozatori chinezi contemporani, Yu Hua a...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
Lumea Marianei Enriquez e o lume de coșmar. O lume în care violența, macabrul,...
Nocturne. Cinci povești despre muzică și amurg Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg Kazuo Ishiguro
Când știi că prozatorul nostru e născut în Japonia, dar de mic copil a...
Cei opt munți Cei opt munți Cei opt munți Paolo Cognetti
Unul dintre cele mai bune romane citite în acest an, Cei opt munți al italianului...
Războiul mondial al Fumătorilor Razboiul Mondial al Fumătorilor Razboiul Mondial al Fumătorilor Marin Mălaicu-Hondrari
Ricardo Rivas Ponti este președintele unuia dintre cele mai controversate state aflate...