TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Proscrișii
Proscrişii Proscrişii
S.E. Hinton

Știu că în colecția Cărți Cult a editurii Art găsești o selecție de excepție din cele mai bune și celebre romane sau volume de memorii din literatura universală, dar uite că timpul sau întâmplarea a făcut să tot amân citirea acestui roman. Nu știam nimic despre el, despre autoare și am rămas surprins să văd că Proscrișii are peste 700.000 de ratinguri pe goodreads, că e un roman clasic al literaturii americane și că a fost ecranizat în 1983 de Francis Ford Coppola cu o distribuție de excepție.

Romanul descrie aventurile a trei frați orfani, nevoiți să supraviețuiască sărăciei și mediului din cartierul lor. Zonele orașului sunt bine delimitate între găști, întâlnirile sunt violente și deseori unii băieți ajung la spital sau în închisoare. Ponyboy, fratele cel mic, isteț, dar tot timpul presat de frații mai mari să facă bine ceea ce ei au făcut greșit, face parte din gașca mai săracă a unsuroșilor, aflați în mare conflict cu Socii, băieții din familiile bogate, cu mașini scumpe și fete frumoase. Concurența dintre găști devine o luptă pentru supraviețuire, violența crește de la o zi la alta. Ponyboy și prietenii săi sunt prinși între naivitatea și eroismul copilăriei și gândurile obositoare ale adulților care trebuie să organizeze totul, să-și planifice viitorul și posibilele slujbe. Prea îndrăzneți și poate inconștienți, unsuroșii sunt atrași pe neașteptate într-un conflict care se termină brutal și duce la crime și violențe nemaivăzute în cartier.

Sentimental, dar fără să fie patetic, trist și deseori plin de deznădejede, destinul lui Ponyboy e descris cu mult talent literar de către S.E. Hinton. Rezultatul? Un roman pe care nu îl lași din mână și care te bântuie o vreme asemeni aventurilor multor nefericiți din romanele clasice, fie ele Aventurile lui Huckleberry Finn sau Mizerabilii.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Viață de vânzare Viață de vânzare Viață de vânzare Yukio Mishima
Pentru cititorii lui Mishima, înțeleg că acest roman va fi o surpriză, fiind un...
Prizonierii raiului Prizonierii raiului Prizonierii raiului James Lee Burke
Dave Robicheaux a ieșit la pensie. Are o soție nouă, o casă nouă la marginea unui...
Zile, luni, ani. Zile, luni, ani Zile, luni, ani Yan Lianke
Pe muntele Balou seceta e mai cruntă ca niciodată, întreg satul decide să fugă...
Intervenția Intervenţia Intervenţia Dinu Guțu
Cred că e primul roman din literatura română care are curajul să pătrundă...
Două secole de mitologie națională Două secole de mitologie naţională Două secole de mitologie naţională Lucian Boia
Volumul lui Boia despre conceptul de națiune e potrivit ca punct de plecare pentru...