Proscrișii

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 01 Aprilie, 2018
2541

Nu știam nimic despre romanul aceste, despre autoare și am rămas surprins să văd că Proscrișii are peste 700.000 de ratinguri pe goodreads, că e un roman clasic al literaturii americane și că a fost ecranizat în 1983 de Francis Ford Coppola cu o distribuție de excepție.

Romanul descrie aventurile a trei frați orfani, nevoiți să supraviețuiască sărăciei și mediului din cartierul lor. Zonele orașului sunt bine delimitate între găști, întâlnirile sunt violente și deseori unii băieți ajung la spital sau în închisoare. Ponyboy, fratele cel mic, isteț, dar tot timpul presat de frații mai mari să facă bine ceea ce ei au făcut greșit, face parte din gașca mai săracă a unsuroșilor, aflați în mare conflict cu Socii, băieții din familiile bogate, cu mașini scumpe și fete frumoase. Concurența dintre găști devine o luptă pentru supraviețuire, violența crește de la o zi la alta. Ponyboy și prietenii săi sunt prinși între naivitatea și eroismul copilăriei și gândurile obositoare ale adulților care trebuie să organizeze totul, să-și planifice viitorul și posibilele slujbe. Prea îndrăzneți și poate inconștienți, unsuroșii sunt atrași pe neașteptate într-un conflict care se termină brutal și duce la crime și violențe nemaivăzute în cartier.

Sentimental, dar fără să fie patetic, trist și deseori plin de deznădejede, destinul lui Ponyboy e descris cu mult talent literar de către S.E. Hinton. Rezultatul? Un roman pe care nu îl lași din mână și care te bântuie o vreme asemeni aventurilor multor nefericiți din romanele clasice, fie ele Aventurile lui Huckleberry Finn sau Mizerabilii.

Proscrişii
Proscrişii
S.E. Hinton
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram