TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Problema celor trei corpuri

Una dintre cele mai celebre serii SF din ultima vreme, trilogia Amintiri din trecutul Terrei apare și în limba română la editura Nemira. Liu Cixin e un scriitor pentru care știința e o provocare, așa că cititorii noi să se aștepte la un hard sf cât se poate de bun. Acțiunea romanului alternează două planuri.

Unul istoric, care începe în timpul Revoluției Culturale din China, revoluție dominată de ură, crime în masă și o distrugere totală a universităților chineze și a muncii de cercetare, ca mai apoi, pe măsură ce romanul avansează, să citim despre o anumită bază secretă chineză de ascultare a spațiului, spionare a sateliților inamici și încercare de a descifra dacă există inteligență extraterestră în sunetele înregistrate în spațiu.

Celălalt plan e dominat de un prezent în care cercetătorii din toată lumea sunt uciși sau se sinucid, în care forțele militare ale marilor puteri se unesc pentru a lupta contra unui inamic comun și în care un tehnician celebru chinez încearcă să descifreze tainele unui joc virtual numit problema celor trei corpuri (și da, are legătură cu celebra problemă matematică), dar și să supraviețuiască deciziilor de a continua cercetările sale sau a se opri. Oamenii din jurul său sunt uciși, iar cineva sau ceva vrea cu tot dinadinsul să îl oprească.

Dacă începutul romanului te aruncă într-o China istorică, partea a doua devine un thriller spectaculos, cu multe provocări științifice, pentru ca Liu Cixin să-și încheie romanul într-o notă SF, în care omenirea se confruntă pentru prima dată cu cel mai mare coșmar al său.

Romanul a luat premiul Hugo în 2015 și a fost nominalizat la principalele premii SF din literatura britanică. Se citește destul de repede, iar sfârșitul te face să aștepți cu nerăbdare continuarea poveștii. Știm cine e inamicul, știm ce vrea să facă, însă nu știm mai nimic despre ce o să facă omenirea reprezentată printr-o mână de tehnicieni, agenți secreți și ghinioniști care au picat în poveste.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Viață de vânzare Viață de vânzare Viață de vânzare Yukio Mishima
Pentru cititorii lui Mishima, înțeleg că acest roman va fi o surpriză, fiind un...
Prizonierii raiului Prizonierii raiului Prizonierii raiului James Lee Burke
Dave Robicheaux a ieșit la pensie. Are o soție nouă, o casă nouă la marginea unui...
Zile, luni, ani. Zile, luni, ani Zile, luni, ani Yan Lianke
Pe muntele Balou seceta e mai cruntă ca niciodată, întreg satul decide să fugă...
Intervenția Intervenţia Intervenţia Dinu Guțu
Cred că e primul roman din literatura română care are curajul să pătrundă...
Două secole de mitologie națională Două secole de mitologie naţională Două secole de mitologie naţională Lucian Boia
Volumul lui Boia despre conceptul de națiune e potrivit ca punct de plecare pentru...