Problema celor trei corpuri

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 11 Februarie, 2018
2541

Una dintre cele mai celebre serii SF din ultima vreme, trilogia Amintiri din trecutul Terrei apare și în limba română la editura Nemira. Liu Cixin e un scriitor pentru care știința e o provocare, așa că cititorii noi să se aștepte la un hard sf cât se poate de bun. Acțiunea romanului alternează două planuri.

Unul istoric, care începe în timpul Revoluției Culturale din China, revoluție dominată de ură, crime în masă și o distrugere totală a universităților chineze și a muncii de cercetare, ca mai apoi, pe măsură ce romanul avansează, să citim despre o anumită bază secretă chineză de ascultare a spațiului, spionare a sateliților inamici și încercare de a descifra dacă există inteligență extraterestră în sunetele înregistrate în spațiu.

Celălalt plan e dominat de un prezent în care cercetătorii din toată lumea sunt uciși sau se sinucid, în care forțele militare ale marilor puteri se unesc pentru a lupta contra unui inamic comun și în care un tehnician celebru chinez încearcă să descifreze tainele unui joc virtual numit problema celor trei corpuri (și da, are legătură cu celebra problemă matematică), dar și să supraviețuiască deciziilor de a continua cercetările sale sau a se opri. Oamenii din jurul său sunt uciși, iar cineva sau ceva vrea cu tot dinadinsul să îl oprească.

Dacă începutul romanului te aruncă într-o China istorică, partea a doua devine un thriller spectaculos, cu multe provocări științifice, pentru ca Liu Cixin să-și încheie romanul într-o notă SF, în care omenirea se confruntă pentru prima dată cu cel mai mare coșmar al său.

Romanul a luat premiul Hugo în 2015 și a fost nominalizat la principalele premii SF din literatura britanică. Se citește destul de repede, iar sfârșitul te face să aștepți cu nerăbdare continuarea poveștii. Știm cine e inamicul, știm ce vrea să facă, însă nu știm mai nimic despre ce o să facă omenirea reprezentată printr-o mână de tehnicieni, agenți secreți și ghinioniști care au picat în poveste.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram