TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Preaiubita
Preaiubita Preaiubita
Toni Morrison

Romanul Preaiubita este un roman tulburător care ilustrează greutățile vieții de sclavi ai negrilor din America. Sclavia lasă urme de neșters în viețile oamenilor, pe pielea lor, în oasele lor, și mai ales în mințile lor. Romanul lui Toni Morrison se inspiră din povestea reală a unei sclave ce-și ucide copilul pentru a-l scăpa de o viață de sclavie.

Casa în care trăiește Sethe este bântuită de fantoma înfuriată a fiicei sale. O femeie ce-și spune Preaiubita apare la ușa casei, pretinzând că este fiica omorâtă de Sethe. Aceasta vrea să fie acceptată, iubită și adorată de Sethe, dar nu-i spune cine este, lăsând-o doar pe sora ei să știe acest lucru. Viața pe care o duce Sethe după ce scapă de viața de sclav este animată doar de prezența fiicei ei, de apariția neașteptată a unui bărbat ce-i împărtășea trecutul de sclav în aceeași „Dulce Casă” și de întoarcerea fiicei moarte. Orașul în care trăiește Sethe o respinge, ea singură, la rândul ei, refuzând orice contact cu oricare dintre locuitori. Sethe este bântuită nu doar de așa-zisa fantomă a fiicei ei, ci și de amintirile pe care, orice-ar face nu le poate uita, din tinerețea ei, amintiri violente ce i-au întunecat viața.
Această carte este o evocare tristă a memoriei dureroase, o încercare de uitare și de aducere aminte forțată, un amalgan de povești brutale și sentimente sfâșietoare, o carte ce merită citită pentru a înțelege suferința neputinței de-a fi stăpân pe propriul destin.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obosit de viaţă, obosit de moarte Obosit de viaţă, obosit de moarte Obosit de viaţă, obosit de moarte Mo Yan
Mo Yan trebuie neapărat citit, dacă nu pentru stilul fascinant și imaginile magice și...
Micul Prinț Micul Prinț. Ediție pop-up (text integral) Micul Prinț. Ediție pop-up (text integral) Antoine de Saint-Exupéry
„Micul Prinț” este, poate, cea mai iubită carte cu ilustrații din lume....
Tabăra Tabăra Tabăra Louis Sachar
„Tabăra” este un roman plin de aventuri, dar diferit de tot ce am citit...
Emil și detectivii Emil şi detectivii Emil şi detectivii Erich Kästner
„Emil și detectivii”, una dintre cele mai iubite cărți de copii ale...
Inimă de cerneală Inimă de cerneală. Trilogia Lumea de cerneală (Vol. 1) Inimă de cerneală. Trilogia Lumea de cerneală (Vol. 1) Cornelia Funke
În „Inimă de cerneală” este vorba despre aventurile fantastice ale...