Preaiubita

Gabriela Macsim
Gabriela Macsim 19 Iulie, 2015
98

Romanul Preaiubita este un roman tulburător care ilustrează greutățile vieții de sclavi ai negrilor din America. Sclavia lasă urme de neșters în viețile oamenilor, pe pielea lor, în oasele lor, și mai ales în mințile lor. Romanul lui Toni Morrison se inspiră din povestea reală a unei sclave ce-și ucide copilul pentru a-l scăpa de o viață de sclavie.

Casa în care trăiește Sethe este bântuită de fantoma înfuriată a fiicei sale. O femeie ce-și spune Preaiubita apare la ușa casei, pretinzând că este fiica omorâtă de Sethe. Aceasta vrea să fie acceptată, iubită și adorată de Sethe, dar nu-i spune cine este, lăsând-o doar pe sora ei să știe acest lucru. Viața pe care o duce Sethe după ce scapă de viața de sclav este animată doar de prezența fiicei ei, de apariția neașteptată a unui bărbat ce-i împărtășea trecutul de sclav în aceeași „Dulce Casă” și de întoarcerea fiicei moarte. Orașul în care trăiește Sethe o respinge, ea singură, la rândul ei, refuzând orice contact cu oricare dintre locuitori. Sethe este bântuită nu doar de așa-zisa fantomă a fiicei ei, ci și de amintirile pe care, orice-ar face nu le poate uita, din tinerețea ei, amintiri violente ce i-au întunecat viața.
Această carte este o evocare tristă a memoriei dureroase, o încercare de uitare și de aducere aminte forțată, un amalgan de povești brutale și sentimente sfâșietoare, o carte ce merită citită pentru a înțelege suferința neputinței de-a fi stăpân pe propriul destin.

Preaiubita
Preaiubita
Toni Morrison
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram