TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Povestiri stranii
Povestiri stranii Povestiri stranii
Giovanni Papini

Povestiri stranii este o colecție de douăzeci și două de povestiri, scrise de Papini la începutul carierei sale literare. Ele au fost selectate de autorul însuși, în 1954, din primele sale volume de proză: Tragicul cotidian (1906), Pilotul orb (1907), Cuvinte și sânge (1912) și Bufonerii (1914), dorind ca prin aceasta să realizeze „o privire retrospectivă asupra vastului ocol care i-a fost viața”.

Povestirile sale, mai mult sau mai puțin stranii, mai mult sau mai puțin înfricoșătoare, trădează în primul rând acel entuziasm dus până la infatuare, specific anilor de început al unui scriitor încrezător în forțele sale. De altfel, chiar el afirmă că ceea ce face ca povestirile sale să pară stranii vine din așezarea unor personaje absolut firești în situații de viață extraordinare, care îi obligă să își definească ad-hoc nota dominantă de caracter. Volumul a fost înzestrat de însuși autor cu trei prefețe: una pentru poeți, una pentru filozofi și una pentru erudiți. De bună seamă că nu recurge la acest tertip din dorința sinceră de a se face înțeles de cât mai multe categorii de cititori, ci doar pentru a impresiona, dovedind astfel că nici în apropierea morții nu l-a părăsit aroganța aceea copilărească de la începuturi. Și aceasta din simplul motiv că cel puțin el a respectat ceea ce a proclamat într-una dintre prefețe: poetului și filosofului îi stă bine să păstreze toată viața o notă de infantilism, în sensul de a se lăsa uimit de micile miracole ale vieții și de a se depărta tacit de marile dezastre ce bântuie viața cotidiană.

Așadar, un volum inedit, ce ajută la o receptare cât mai completă a operei și vieții acestui geniu al literaturii și culturii universale, căruia și Eliade i-a oferit toată dragostea și admirația sa.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...