Povestea târfelor mele triste

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 26 Februarie, 2014
2545

Titul romanului lui Márquez seamănă cu titlul volumului de povestiri al lui Roberto Bolaño – Târfe asasine. Însă foarte puţin din cinismul şi violenţa prozelor scurte scrise de Bolaño în acest roman de 100 şi ceva de pagine: poate doar sentimentul puternic de melancolie, prezent atât de pregnant în mai toată literatura hispanică.

Povestea târfelor mele triste este un roman de dragoste atipic. Un ziarist de provincie împlineşte 90 de ani. Trăind toată viaţa doar în compania tabieturilor proprii şi a prostituatelor din oraş, decide să-şi facă un cadou special: o noapte alături de o tânără virgină şi demisia de la ziarul la care colaboarase o viaţă întreagă. Niciuna dintre cele două intenţii nu îi reuşesc în totalitate. Însă romanul începe să adune amintiri din tinereţea ziaristului, poveşti de dragoste ratate, mici succese profesionale, descoperirea amorului în mijlocul prostituatelor şi apariţia, cu trecerea timpului, a bolilor şi a bătrâneţii. Legând în permanenţă amintirile de un prezent ciudat, în care dragostea fizică devine aproape imposibilă la cei 90 de ani, Márquez spune povestea unei iubiri timide, nocturne, cu toate peripeţiile şi hopurile specifice unei vârste adolescentine, şi nicidecum cea a unui înţelept care a colecţionat amoruri o viaţă întreagă.

Romanul a fost ecranizat în 2011 de regizorul Henning Carlsen (Memoria de mis putas tristes), însă ecranizarea rezumă cartea, pierzând farmecul şi vocea personajului central. 

Povestea târfelor mele triste
Povestea târfelor mele triste
Gabriel García Márquez
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram