Povestea slujitoarei

Alexandra Bondoc
Alexandra Bondoc 28 Mai, 2018
1174

Povestea slujitoarei este o distopie extraordinar de bine scrisă, având acțiunea plasată la finalul secolului al XX-lea. În spațiul georgafic în care pentru cititorii contemporani se regăsesc Statele Unite ale Americii, puterea politică este preluată de o grupare (cvasi)religioasă care susține că își bazează ideologia pe textul Vechiului Testament. Astfel, societatea este organizată într-o manieră extrem de riguroasă, funcționând după principiile unui patriarhat extremist care dă naștere unor soiuri de caste. Printre acestea se numără și „Slujitoarele”, o categorie formată numai din femei, care nu au alt țel decât să fie „vasele de procreare” ale „Comandanților” și ale „Soțiilor” acestora. 

Pe lângă viața de o castitate dusă până la cele mai absurde limite imaginabile – abstracție făcând, desigur, actul sexual pe care sunt obligate să îl întrețină cu „Comandantul” lor în prezența „Soției” acestuia –, „Slujitoarele” sunt transformate în copii șterse ale unei entități lipsite de individualitate și de putere de decizie. Acest fapt devine evident încă din punctul în care aflăm că fiecare „Slujitoare” este obligată să renunțe la numele său atunci când intră în casa unui nou „Comandant”, căpătând aici un nou apelativ – format din particula „a lui” (în engleză: „Of”) urmată de numele stăpânului. Astfel, numele protagonistei – care este și naratoarea povestirii – este Offred. Numele reale ale „Slujitoarelor” nu pot fi folosite niciodată, ajungând să aibă aura unui totem, care prin simpla sa rostire are puterea de a readuce o fărâmă de speranță în conștiința acestor femei. Pe lângă represiunea comună oricărui regim totalitar, această manieră (de sorginte teocratică) de a organiza societatea se distinge prin aspirația sa de a elimina orice emoție și orice trăire caracteristic umană din comportamentul și din mentalitatea membrilor săi. Pentru a concretiza această intenție, sunt inventate numeroase moduri de a aliena și de a dezarma până și cel mai convins membru al rezistenței – de la a fi spânzurat de „Zid”, până la tortură fizică inimaginabil de brutală sau atentare la viețile persoanelor dragi. 

În consecință, Margaret Atwood reușește să construiască, relatând istoria personală a lui Offred, o lume deviantă și bolnavă, o societate în colaps, un univers alternativ atât dezolant, cât și dureros de ușor realizabil într-o lume cum este cea în care trăim noi. Avem în fața noastră un roman excepțional, o distopie post-modernă care a devenit deja un clasic al genului și o fascinantă lecție de căldură umană, căldură regăsită până și în cele mai întunecate cotloane ale sufletului.

Povestea slujitoarei (Vol. 1)
Povestea slujitoarei (Vol. 1)
Margaret Atwood
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram