TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Povestea Elisabetei Rizea din Nucșoara urmată de mărturia lui Cornel Drăgoi

Volumul acesta a devenit în ultimii ani un reper pentru ceea ce înseamnă recuperare a trecutului pe baza mărturiilor furnizate de istoria orală. Comunismul din România, sumbru, dur, criminal e încă un câmp de lucru cu multe lacune și inexactități. Mărturiile celor care au trăit acei ani sunt dovezi de primă mână, iar povestea Elisabetei Rizea, țăranca din Nucșoara arestată de Securitate pentru că furniza informații și hrană grupării Arsenescu-Arnăuțoiu, nu poate fi ignorată de niciun istoric. Interviul luat Elisabetei Rizea, transcris cu hopuri, reluări, pierderi de idei și, în general, redat cât mai natural posibil dă șansa de a cunoaște omul din spatele interviului și povestea sa fără estetizări, retușări istorice sau corectări de orice natură.

Volumul conține și o a doua mărturie, ceva mai optimistă în ton, deși faptele sunt la fel de dure: povestea lui Cornel Drăgoi, unul dintre membrii celebrului grup de rezistență din Munții Făgărașului. Viața în munți, joaca de-a șoarecele și pisica cu armata și securitatea pe urmele lor, arestarea sau uciderea pe rând a membrilor grupului, tortura și anchetele din închisori, lagărele de muncă din Deltă și domiciliul forțat din Bărăgan. Nimic nu scapă memoriei fostului „dușman al poporului”, iar mărturia sa completează portretul primilor dizidenți pe care i-a avut regimul din România și pe care îi uităm destul de repede atunci când vorbim de lipsa dizidenților români.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

În viață În viață În viață Yu Hua
Considerat unul dintre cei mai buni prozatori chinezi contemporani, Yu Hua a...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
Lumea Marianei Enriquez e o lume de coșmar. O lume în care violența, macabrul,...
Nocturne. Cinci povești despre muzică și amurg Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg Kazuo Ishiguro
Când știi că prozatorul nostru e născut în Japonia, dar de mic copil a...
Cei opt munți Cei opt munți Cei opt munți Paolo Cognetti
Unul dintre cele mai bune romane citite în acest an, Cei opt munți al italianului...
Războiul mondial al Fumătorilor Razboiul Mondial al Fumătorilor Razboiul Mondial al Fumătorilor Marin Mălaicu-Hondrari
Ricardo Rivas Ponti este președintele unuia dintre cele mai controversate state aflate...