Ploaia electrică

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 09 Aprilie, 2018
2545

Cititorii de romane polițiste dure, întunecate, în care nu există bine și rău, alb și negru, romane pentru care realitatea e dureroasă și neplăcută, ei bine, aceștia pot pune pe listă romanele lui James Lee Burke.

Ploaia electrică e primul roman din seria Dave Robicheaux. Robicheaux e genul de polițist cătrănit, cu o căsnicie distrusă, alcoolic în trecut, dar chiar și în prezent tentația alcoolului nu îi dă pace. Corect, violent și cu multe amintiri crunte din perioada războiului din Vietnam. Provine dintr-o familie săracă de cajuni, grup etnic minoritar, descins din coloniști francezi. Locotenent cu multă experiență, încearcă în permanență să își refacă viața. Un frate geamăn amestecat însă în afaceri dubioase cu mafia locală, o moarte aparent neimportantă și câteva coincidențe nefericite îi dau peste cap și ultima șansă de a reveni la normalitate.

Fără să vrea, Robicheaux intră în lumea secretă și întunecată a traficului de arme, a serviciilor secrete și a politicii internaționale dubioase, pusă la cale de Statele Unite. Intuind unele piste, greșind și persistând în greșeală, locotenentul își riscă cariera, libertate, viața sa și viața celor din jur. Pe măsură ce ancheta proprie înaintează, întreaga sa viață e atrasă în această furtună care lasă doar cadavre desfigurate în urmă.

James Lee Burke construiește un personaj demn de romanele noir, fără umorul și ironia acestora din urmă. Aici totul e politic, cinic și totul miroase de la o poștă a moarte violentă. Pe mine unul scriitorul acesta m-a câștigat de la primul roman citit.

Ploaia electrică
Ploaia electrică
James Lee Burke
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram