Pistolarul. Turnul întunecat

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 31 Martie, 2017
2545

Auzind că vara aceasta vom vedea în cinema, în sfârșit, o ecranizare după seria celebră a lui Stephen King, Turnul întunecat, și împins de la spate de prieteni care tot spun că e un must al literaturii fantasy, am decis să încep și eu seria cu primul volum – Pistolarul.

Primele impresii? E o literatură stranie, la granița dintre SF și Fantasy, cu câteva scene horror. Însă nimic clar, nimic bine trasat, totul mai degrabă la nivel de sugestie. Ne aflăm într-un spațiu post-apocaliptic dintr-o lume alternativă. Un spațiu deșertic rămas de pe urmele unei civilizații avansate. În acest spațiu, Pistolarul urmărește un anumit om în negru, un soi de vrăjitor care poate blestema sau învia oameni. Tot romanul e o continuă urmărire a omului negru pentru a afla locația Turnului întunecat. Nu știm ce este acest turn, nici cine e omul negru. Pe măsură ce citim, aflăm câteva detalii despre Pistolar, însă foarte puține lucruri care să sugereze motivațiile din spatele acestei urmăriri personale.

Lucrurile nu se schimbă decisiv până la final. Singurul detaliu care ar conta e cel al unor porți între lumea noastră, pe care o știm ca cititori, și lumea Pistolarului. Însă, așa cum am mai spus, totul e spus cu jumătate de gură, de parcă toată acțiunea romanului ar fi un vis în care desfășurarea eveniementelor nu ține de o logică firească.

Concluzia după primul volum? Intrigant. Nu am devenit fan al seriei și nici nu pot să spun că e un roman extraordinar. Însă te intrigă toate acele goluri din poveste și sunt curios să văd ce se întâmplă în continuare. Citiorii lui King spun că primul volum e cel mai slab din serie. Să vedem...

Pistolarul (Vol. 1)
Pistolarul (Vol. 1)
Stephen King
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram