TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Pisica pierdută

De regulă, o carte cu și despre pisici trece drept o carte pentru copii. Nu este însă și cazul acestei cărți, destinată cu precădere iubitorilor de pisici de vârstă adultă. Și aceasta din două motive: mai întâi pentru că debutează cu scena unui accident, descrisă în termeni dureros de realiști, și mai apoi pentru că personajele umane ale cărții sunt două prietene cu o relație… mai specială.

Povestea este de fapt una autobiografică, autoarea descriind cu lux de amănunte, căutarea uneia dintre cele două pisici ale sale, Tibby, căutare ce continuă chiar după ce pisica revine singură acasă, întrucât ea vrea să afle cu exactitate unde dispăruse pisica și, mai ales, de ce. În eforturile sale este ajutată și susținută necondiționat de către prietena sa Wendy, care ajunge la rândul ei o „iubitoare de mâțe”.  Ineditul poveștii constă în faptul că pe alocuri se încearcă pătrunderea în „psihologia” pisicii. Dar miza întâmplării istorisite este mai degrabă aceea de a descrie relația om – animal, cu toate formele ei de manifestare, de la simpatie, iubire, disperare, până la obsesie.

De altfel, în mod indirect, avem de a face și cu o mărturie despre relațiile interumane în societatea americană din San Francisco: oamenii sunt mai dispuși să se atașeze orbește de animale, decât să stabilească relații între ei.

Cartea se bucură totodată și de un concept grafic inedit, realizat de Wendy MacNaughton, ce dă savoare și, mai ales, un plus de veridicitate acestei povești cu pisici.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare Ştefan Câlţia
În vara acestui an, Muzeul Colecțiilor de Artă din București a găzduit o nouă...
O undiță pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu O undiţă pentru bunicul meu Gao Xingjian
O undiță pentru bunicul meu, cartea laureatului cu Nobel din anul 2000, este o...
Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Căutarea intermitentă Eugène Ionesco
Pe imaginea lui Eugène Ionesco s-au lipit de-a lungul timpului mai multe etichete:...
Vorbeste-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți Mathias Énard
Există istorii consemnate în cărți și există mult mai multe istorii rămase...
Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Ce-am pierdut în foc Mariana Enriquez
După ce citisem diverse cărți despre atrocitățile care s-au întâmplat...