TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Pisica Pătrată
Pisica Pătrată Pisica Pătrată
Alexandru Ciubotariu

Eram student în Constanța când am văzut pentru prima dată o Pisică Pătrată, pe zidul unui vechi restaurant pescăresc din Peninsulă. Deși nu eram un mare fan al artei urbane, am zis instantaneu WOW! Pentru că era ceva diferit. Ceva nou. Trimitea cumva la Picasso, la cubism în general. Era clar că în spatele acestei minunății grafice se ascunde nu atât o mână sigură, cât o minte ascuțită. De atunci, de câte ori treceam spre Piața Ovidiu, invariabil mă opream să salut Pisica.
Anii de facultate au trecut și am ajuns și în București. Iar aici am dat pe străzi de o mulțime de Pisici Pătrate. Unele rotunde, altele triunghiulare, altele fără nicio formă concretă. Dar invariabil erau semnate cu Pisica Pătrată. Pentru că între timp, Pisica Pătrată a devenit un brand al artei urbane. Un stil unic, chiar dacă diversitatea formelor și a modurilor de executare a lucrărilor dau uneori impresia că ar sfida infinitul. Un stil ce pendulează între artă și vandalism, dar care este totuși înconjurat de o aură de suprarealism ce te face să afirmi direct: Da! Este artă!
După ce au înfrumusețat mai multe orașe, Pisicile Pătrate s-au adunat într-o carte. O carte eveniment, întrucât unele Pisici, după ce s-au așezat aici, au părăsit orașul, fie pentru alte Pisici, fie pentru alte desene, fie pentru uniformizarea oficială cerută de administrație. Dar au rămas în carte. Și aici vă puteți bucura de ele la nesfârșit.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Calitatea luminii Calitatea luminii Calitatea luminii Mircea Pricăjan
Despre sarcină, nașterea și creșterea copilului în primii ani de viață s-au...
Munca Munca Munca Mitoş Micleuşanu
Volumul de versuri Munca, purtând semnătura Micleușanu M., nimeni altul...
Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Jacques și stăpânul său Milan Kundera
Piesa de teatru Jacques și stăpânul său este, după spusa lui Kundera...
Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Cuvinte în negativ. Eseuri de psihanaliză Daniela Luca
Cu siguranță lumea cărților nu ar putea exista fără cititori, așa cum lumea...
Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Dumnezeu poet şi protector al lumii Nicolae Coande
Cartea lui Nicolae Coande, purtând subtitlul Eseuri despre întoarcerea...