Piranesi

Roxana Covaliu
Roxana Covaliu 06 Noiembrie, 2020
2054

Noul și mult așteptatul roman al Susannei Clarke are pentru cititorul grăbit farmecul unei povești misterioase, ușor de citit, care ne propulsează într-o lume de o frumusețe bizară. Piranesi locuiește în această lume împreună cu Omul celălalt, singurul partener de discuție, dar și singurul furnizor al obiectelor de strictă necesitate care ne surprind cu apariția lor într-un spațiu atît de străin de tot ce înseamnă mundan. 

 

Prinși în efortul de a înțelege povestea personajului principal, a interlocutorului său ursuz și a motivelor pentru care cei doi se află acolo, aproape că ne scapă modul subtil în care Clarke ridică în jurul lor o arhitectură complicată și aluzivă, aglomerată, dar în același timp tributară spațiului.

 

În cea de-a doua parte a romanului, misterul începe să se subțieze, parcă, o dată cu apariția unor elemente noi și a neîncrederii crescânde a lui Piranesi. Dezlegarea misterului apare ca o avalanșă, scurt și fără drept de apel, lasându-ne nedumeriți și nemulțumiți. 

 

Cu toate acestea, mi se pare absolut minunat cum cititorul experimentează, împreună cu Piranesi, travaliul psihologic al spărturii care ni se relevă brusc în lumea aceasta pe care am învățat s-o privim și noi ca pe un univers de sine stătător. Smuls din sălile largi, pline de statui și animate doar de ape, cititorului este cuprins de un fel particular de dor al singurătății și al mirajului. Poate de aceea intriga de-a dreptul polițistă care se rezolvă în ultimele pagini ale romanului nu e de interes; am pierdut și noi, odată cu Piranesi, un paradis.

 

Piranesi
Piranesi
Susanna Clarke
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram