Pippi Șosețica

Cartepedia
Cartepedia 22 Decembrie, 2017
5

Editura Arthur face o mare reverență în fața poveștilor pentru copii, cu noi serii și colecții, care ne fac cu ochiul din rafturile librăriilor. Există o poveste care rezistă din 1945, care a fermecat generații întregi de copii, după care s-a făcut un film și care, periodic, se reeditează în toată lumea. Personajul central este o fetiță total diferită de ceilalți copii, care mereu are un plan de a face totul pe dos, care mereu iese în lume cu o diferență-n plus, la care se adaugă o șosețică mai lungă decât cealaltă, de unde-i vine și numele!

Exteriorul coloratei Pippi dezvăluie interiorul: cu șosete lungi, desperecheate, colorate, cu pantofi de două ori mai mari decât îi sunt picioarele; cam așa este și temeperamentul fetiței de nouă ani: total atipic, de care se feresc până și hoții. Pippi face un adevărat eveniment din orice idee năstrușnică, vrea să cucerească lumea din jurul ei, trăsătură de caracter învățată de la tatăl său, care fusese căpitan de navă. Tocmai contrastul dintre voioșia fetiței cu părul roșu și povestea părinților pierduți face din poveste și o veritabilă lecție de viață și curaj.

Pippi locuiește în Vila Villekulla, are mereu o maimuță pe umăr, pe post de animal de companie, un cal și o viață colorată. Distracția este cuvântul de ordine pentru Pippi, iar toate zilele îi sunt adevărate secvențe demne de urmărit de un copil timid, de exemplu.

Cartea a fost scrisă de Astrid Lindgren în 1945, publicată și tradusă în peste o sută de țări. Personajul trăiește până astăzi, pentru și prin  toți copiii din lume care citesc cartea. S-a făcut și un film, în 1949, în regia lui Per Gunvall. 

Pippi Șosețica (Vol. 1) - HC
Pippi Șosețica (Vol. 1) - HC
Astrid Lindgren
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram