TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Picnic la marginea drumului
Picnic la marginea drumului Picnic la marginea drumului
Arkadi Strugațki

Tot ce știm este că Vizita a avut loc și singura dovadă (de necontestat, de altfel) a acestui lucru este Zona, cu toate misterele, capcanele și grozăviile ei. În decursul cîtorva decenii, Zona este cartografiată, scotocită, debarasată încet de obiecte stranii, a căror natură și scop le scapă cercetătorilor. Celor cu simț antreprenorial, însă, nu le scapă și șansa de a o exploata ca pe o mină de aur riscantă, însă deosebit de bogată: pe lîngă Zonă apar și prosperă traficanți ai comorilor extraterestre, vînători de comori, cumpărători cu mînă largă și oportuniști de tot felul.

Lumea în care trăiește stalkerul Red este una aspră, coruptă, condusă, în definitiv, de impulsul de a profita de acest element nou, străin, care nu face decît să acționeze ca un magnet pentru tot soiul de patimi și dorințe. Observăm acest lucru chiar la Redrick Shuhart, pe care îl vedem întorcîndu-se în Zonă de trei ori, condus de fiecare dată de altă motivație.

Pe de altă parte, premisa care stă la baza romanului este una inedită pentru literatura SF, obiectele și capcanele și „jucăriile” Zonei sunt intrigante și distractive (dacă v-a plăcut „Melcul pe povîrniș”, știți în ce direcție duce imaginația autorilor), iar acțiunea, deși neechilibrată, susține în cititor un oarecare fior investigativ: poate vom descoperi ce sunt și ce fac „biberoanele”, poate Red găsește Globul de aur, poate aflăm, în sfîrșit, adevărul despre Zonă.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Eu, Robotul Roboții I. Eu, Robotul Roboții I. Eu, Robotul Isaac Asimov
Creierul pozitronic îmbunătățit de-a lungul deceniilor le permite roboților să...
Coajă de nucă Coajă de nucă Coajă de nucă Ian McEwan
A fost nevoie să reiau lectura acestui aclamat roman pentru că la prima încercare...
Călătoria în timp. O istorie Călătoria în timp Călătoria în timp James Gleick
Cînd mi-am cumpărat acest volum mă așteptam la o prezentare cronologică a...
Strada Sardinelor Strada Sardinelor (Top 10+) Strada Sardinelor (Top 10+) John Steinbeck
Cînd intri pe Strada Sardinelor dai mai întîi de gașca lui Mack, o...
E greu să fii zeu E greu să fii zeu E greu să fii zeu Arkadi Strugațki
Anton e trimis ca observator pe o planetă a cărei societate a ajuns într-un...