TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Picnic la marginea drumului
Picnic la marginea drumului Picnic la marginea drumului
Arkadi Strugațki

Tot ce știm este că Vizita a avut loc și singura dovadă (de necontestat, de altfel) a acestui lucru este Zona, cu toate misterele, capcanele și grozăviile ei. În decursul cîtorva decenii, Zona este cartografiată, scotocită, debarasată încet de obiecte stranii, a căror natură și scop le scapă cercetătorilor. Celor cu simț antreprenorial, însă, nu le scapă și șansa de a o exploata ca pe o mină de aur riscantă, însă deosebit de bogată: pe lîngă Zonă apar și prosperă traficanți ai comorilor extraterestre, vînători de comori, cumpărători cu mînă largă și oportuniști de tot felul.

Lumea în care trăiește stalkerul Red este una aspră, coruptă, condusă, în definitiv, de impulsul de a profita de acest element nou, străin, care nu face decît să acționeze ca un magnet pentru tot soiul de patimi și dorințe. Observăm acest lucru chiar la Redrick Shuhart, pe care îl vedem întorcîndu-se în Zonă de trei ori, condus de fiecare dată de altă motivație.

Pe de altă parte, premisa care stă la baza romanului este una inedită pentru literatura SF, obiectele și capcanele și „jucăriile” Zonei sunt intrigante și distractive (dacă v-a plăcut „Melcul pe povîrniș”, știți în ce direcție duce imaginația autorilor), iar acțiunea, deși neechilibrată, susține în cititor un oarecare fior investigativ: poate vom descoperi ce sunt și ce fac „biberoanele”, poate Red găsește Globul de aur, poate aflăm, în sfîrșit, adevărul despre Zonă.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Silozul Silozul (vol. 1) Silozul (vol. 1) Hugh Howey
La început vedem un bărbat trimis la curățire, pășind pe urmele celei care l-a...
Stația centrală Stația Centrala Stația Centrala Lavie Tidhar
Pămîntul și-a pierdut de mult denumirea de „acasă” pentru miliardele...
Regulile verii Regulile verii Regulile verii Shaun Tan
Verile copilăriei răsar la suprafața memoriei ca niște insule îndepărtate, cu...
Ultima stație de pe Strada Pieței Ultima stație de pe strada pieței Ultima stație de pe strada pieței Matt de la Peña
Din colecția Panda, vă prezint o carte mică ce pătrunde adînc în...
Operațiunea Alfabetul Operațiunea Alfabetul Operațiunea Alfabetul Al MacCuish
Concepută ca un mijloc de a-i familiariza pe copii cu literele alfabetului,...