Peter Camenzind

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 13 Ianuarie, 2018
1982

Peter Camenzind este primul roman al lui Hermann Hesse, fiind publicat în ediție princeps în 1904. Inițial, l-am perceput ca pe un preludiu la capodopera Narcis și Gură de Aur, întrucât tratează tema prieteniei și a camaraderiei. Apoi am observat că poate fi socotit inclusiv un prolog la acea mică carte mare dedicată Sfântului Francisc de Assis, pentru că Peter este un mare admirator al acestuia, semn că personajul funcționează ca un veritabil alter-ego al autorului însuși. Însă, principala temă a acestui mic roman de debut o reprezintă căutarea sinelui, iar prin aceasta, trimite la o altă capodoperă hesseniană: Lupul de stepă

Citind Peter Camenzind, putem constata cum Herman Hesse se înscrie în seria scriitorilor care pornesc la drum cu o serie de teme pe care urmează să le dezvolte și să le îmbogățească din ce în ce mai mult, până le duce la stadiul de capodopere. Și ar mai fi ceva ce leagă întreaga scriitură a lui Hesse: poezia, lungile descrieri de peisaje campestre sau urbane fiind construite de fiecare dată din cuvinte cântătoare și picturale.

 Așadar, pentru cei care au citit mai întâi capodoperele lui Hesse, lectura acestei cărți de debut va reprezenta un bun prilej de a descoperi punctul de plecare al acestora, pentru cei care nu au citit încă nimic din opera acestui scriitor de geniu, este ocazia ideală de a începe cu începutul și de a-i urmări evoluția literară. De oricare parte a baricadei de-ai afla, este o lectură de bun augur. 

Peter Camenzind
Peter Camenzind
Hermann Hesse
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram