TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Persepolis (Vol. 2)
Persepolis (Vol. 2) Persepolis (Vol. 2)
Marjane Satrapi

În cel de-al doilea volum al romanului Persepolis, Marjane Satrapi își ilustrează întoarcerea în Iran după o cădere continuă de câteva luni în străinătate.

Marjane suferă o dezamăgire în dragoste, în urma căreia rămâne pe străzi, se îmbolnăvește și este la câțiva pași de moarte. Întoarsă în Iran, o țară plină de drame și durere, suferința ei personală pare să nu însemne nimic în comparație cu ce vede zi de zi aici. Chinul de-a-și păstra în secret suferința o apasă tot mai mult și o duce în pragul sinuciderii. Nereușind să-și ia singură viața, decide să facă ceva bun din ea și astfel Marjane încearcă să ducă o viață normală într-o societate bolnavă, în care femeile trebuie să poarte văl pentru a nu-i excita pe bărbați. Marjane se căsătorește cu un tânăr pe nume Reza, la vârsta de 21 de ani, căsătoria fiind singura metodă de a-l cunoaște mai bine pe acesta, în Iran două persoane de sex opus neavând voie să se afișeze împreună nicăieri, decât dacă sunt căsătoriți (și-atunci indicat fiind să aibă actele la ei). Familia lui Marjane o susține în orice decizie ar lua, mai puțin când Marjane uită de integritatea ei, în favoarea fricii. Treptat atitudinea aceasta a familiei este ceea ce-i ajută la întărirea caracterului.

Volumul al doilea din Persepolis este povestea maturizării unei femei independente, într-o țară în care femeia nu are dreptul să se emancipeze, lupta unei ființe libere pentru a-și găsi și afirma identitatea. Și acest volum este scris în același stil autoironic al tinerei autoare, Marjane Satrapi, iar benzile desenate ilustrează o realitate dureroasă, într-o manieră ce-o face să pară suportabilă.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Obosit de viaţă, obosit de moarte Obosit de viaţă, obosit de moarte Obosit de viaţă, obosit de moarte Mo Yan
Mo Yan trebuie neapărat citit, dacă nu pentru stilul fascinant și imaginile magice și...
Micul Prinț Micul Prinț. Ediție pop-up (text integral) Micul Prinț. Ediție pop-up (text integral) Antoine de Saint-Exupéry
„Micul Prinț” este, poate, cea mai iubită carte cu ilustrații din lume....
Tabăra Tabăra Tabăra Louis Sachar
„Tabăra” este un roman plin de aventuri, dar diferit de tot ce am citit...
Emil și detectivii Emil şi detectivii Emil şi detectivii Erich Kästner
„Emil și detectivii”, una dintre cele mai iubite cărți de copii ale...
Inimă de cerneală Inimă de cerneală. Trilogia Lumea de cerneală (Vol. 1) Inimă de cerneală. Trilogia Lumea de cerneală (Vol. 1) Cornelia Funke
În „Inimă de cerneală” este vorba despre aventurile fantastice ale...