Persepolis (Vol. 2)

Gabriela Macsim
Gabriela Macsim 04 Iunie, 2015
98

În cel de-al doilea volum al romanului Persepolis, Marjane Satrapi își ilustrează întoarcerea în Iran după o cădere continuă de câteva luni în străinătate.

Marjane suferă o dezamăgire în dragoste, în urma căreia rămâne pe străzi, se îmbolnăvește și este la câțiva pași de moarte. Întoarsă în Iran, o țară plină de drame și durere, suferința ei personală pare să nu însemne nimic în comparație cu ce vede zi de zi aici. Chinul de-a-și păstra în secret suferința o apasă tot mai mult și o duce în pragul sinuciderii. Nereușind să-și ia singură viața, decide să facă ceva bun din ea și astfel Marjane încearcă să ducă o viață normală într-o societate bolnavă, în care femeile trebuie să poarte văl pentru a nu-i excita pe bărbați. Marjane se căsătorește cu un tânăr pe nume Reza, la vârsta de 21 de ani, căsătoria fiind singura metodă de a-l cunoaște mai bine pe acesta, în Iran două persoane de sex opus neavând voie să se afișeze împreună nicăieri, decât dacă sunt căsătoriți (și-atunci indicat fiind să aibă actele la ei). Familia lui Marjane o susține în orice decizie ar lua, mai puțin când Marjane uită de integritatea ei, în favoarea fricii. Treptat atitudinea aceasta a familiei este ceea ce-i ajută la întărirea caracterului.

Volumul al doilea din Persepolis este povestea maturizării unei femei independente, într-o țară în care femeia nu are dreptul să se emancipeze, lupta unei ființe libere pentru a-și găsi și afirma identitatea. Și acest volum este scris în același stil autoironic al tinerei autoare, Marjane Satrapi, iar benzile desenate ilustrează o realitate dureroasă, într-o manieră ce-o face să pară suportabilă.

Persepolis (Vol. 2)
Persepolis (Vol. 2)
Marjane Satrapi
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram