TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Pecetea lui Stalin

  Profesorul Gheorghe Onișoru construiește cu răbdare și cu o puzderie de note foarte atent așezate și alese, evoluția evenimentelor care au dus la decapitarea politică a ministrului de Finanțe care a realizat reforma monetară din 1951. Cazul Vasile Luca este prezentat în întreaga sa complexitate. Implicarea profundă a lui Stalin în organizarea conducerii comuniste din România, tendința dictatorială a lui Gheorghiu-Dej, precum și ambițiile politice ale tovarășilor care, mai ieri, luptau împreună pentru victoria marii revoluții socialiste, sunt expuse punctual, refăcând drumul spre eșafod al unui comunist convins și dedicat dar care, spre nenorocul său, nu s-a mai aflat în grațiile conducerii sovietice.

Pecetea lui Stalin poate fi citită ca o lucrare de specialitate, dar eu prefer să o recomand și să o compar cu un roman politic foarte bine documentat, pentru că m-a captivat. Deși cunoșteam în mare cazul Luca, lucrarea profesorului Gheorghe Onișoru mi-a captat atenția și mi-a oferit o analiză detaliată a unuia dintre cele mai complexe procese politice intentate și falsificate în istoria comunismului din România, detalii pe care nu le cunoșteam până acum. Ghilotinarea „troikăi“ Pauker-Georgescu-Luca ne arată fața hâdă și prefăcută a liderilor comuniști, înfometați de putere și paranoici până-n măduva oaselor. Declarațiile date de Vasile Luca în cadrul interogatoriilor la care a fost supus spun foarte mult despre ce însemna să faci parte din acest organism putred și bolnav care a fost Partidul Comunist.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Cazemata Cazemata Cazemata Tudor Ganea
Cazemata este un roman de debut impresionant, surprinzător ca realizare prin modul...
O sută de rochii O sută de rochii O sută de rochii Eleanor Estes
Wanda Petronski vine în fiecare zi cu o rochie albastră spălăcită, iar colegii...
George şi miraculosul său medicament George și miraculosul său medicament George și miraculosul său medicament Roald Dahl
Roald Dahl poate fi amuzant, caraghios, plin de idei năstruşnice şi inteligente,...
Copacul minciunilor Copacul minciunilor Copacul minciunilor Frances Hardinge
    Nu ştiu ce e mai important la Copacul minciunilor, care dintre ideile,...
Dă mai departe Dă mai departe Dă mai departe Catherine Ryan Hyde
Dă mai departe este un bun exerciţiu pedagogic. În fapt, la finalul cărţii...