TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Pecetea lui Stalin

  Profesorul Gheorghe Onișoru construiește cu răbdare și cu o puzderie de note foarte atent așezate și alese, evoluția evenimentelor care au dus la decapitarea politică a ministrului de Finanțe care a realizat reforma monetară din 1951. Cazul Vasile Luca este prezentat în întreaga sa complexitate. Implicarea profundă a lui Stalin în organizarea conducerii comuniste din România, tendința dictatorială a lui Gheorghiu-Dej, precum și ambițiile politice ale tovarășilor care, mai ieri, luptau împreună pentru victoria marii revoluții socialiste, sunt expuse punctual, refăcând drumul spre eșafod al unui comunist convins și dedicat dar care, spre nenorocul său, nu s-a mai aflat în grațiile conducerii sovietice.

Pecetea lui Stalin poate fi citită ca o lucrare de specialitate, dar eu prefer să o recomand și să o compar cu un roman politic foarte bine documentat, pentru că m-a captivat. Deși cunoșteam în mare cazul Luca, lucrarea profesorului Gheorghe Onișoru mi-a captat atenția și mi-a oferit o analiză detaliată a unuia dintre cele mai complexe procese politice intentate și falsificate în istoria comunismului din România, detalii pe care nu le cunoșteam până acum. Ghilotinarea „troikăi“ Pauker-Georgescu-Luca ne arată fața hâdă și prefăcută a liderilor comuniști, înfometați de putere și paranoici până-n măduva oaselor. Declarațiile date de Vasile Luca în cadrul interogatoriilor la care a fost supus spun foarte mult despre ce însemna să faci parte din acest organism putred și bolnav care a fost Partidul Comunist.

Comentarii

ARTICOLE SIMILARE

Io contra Statele Unite ale Americii Io contra Statele Unite ale Americii Io contra Statele Unite ale Americii Paul Beatty
Io este fiul unui sociolog de culoare controversat și a crescut fiind subiectul unor...
Ultima stație de pe strada pieței Ultima stație de pe strada pieței Ultima stație de pe strada pieței Matt de la Peña
    "- De ce omul acela nu vede?     - Băiete, ce ştii tu ce...
Lenin Dada Lenin Dada Lenin Dada Dominique Noguez
    Ador oamenii inteligenţi care, deşi nu cred în teorii ale...
Catherine cea îndărătnică Catherine cea îndărătnică Catherine cea îndărătnică Karen Cushman
Catherine cea îndărătnică este câştigătoare a Newberry Honor, o lectură...
Pasăre cântătoare Pasăre cântătoare Pasăre cântătoare Kathryn Erskine
Devon, fratele lui Caitlin, este ucis într-un school shooting, împreună cu...