Pe tărâmul de rădăcini și oase

Beatrice-Andreea  Porumb
Beatrice-Andreea Porumb 15 Aprilie, 2021
256

În acest al doilea volum al seriei „Copii în derivă”, Seanan McGuire ne prezintă începutul poveștii gemenelor Wolcott, Jacqueline (pe scurt Jack) și Jillian (pe scurt Jill), pe care le-am cunoscut în primul volum. Mi-a plăcut mult această minunăție, am fost într-o continuă stare de tensiune, curiozitate, tristețe și speranță. 


Elementul meu preferat este reprezentat de două aspecte: primul – faptul că bunica celor două fetițe le-a spus mereu că este important să ai un vis, că nu trebuie să renunți nicicând la el și că trebuie să lupți pentru a-l îndeplini; iar al doilea – permanenta dorință a lui Jack de a o proteja pe Jill, chiar și atunci când aceasta a rănit-o în cel mai profund mod. De cealaltă parte, elementul pe care l-am urât de-a dreptul a fost reprezentat de modul în care le cresc părinții lui Jack și Jill. Aceștia nu le-au ascultat niciodată dorințele, doar le-au impus cum să se comporte, astfel încât să se încadreze în anumite tipare. Niciodată nu trebuie să acționezi în acest fel cu propriii copii, deoarece le reprimi drepturile (de liberă alegere, de proprie opinie etc.) și, cel mai important, le iei șansa de a se cunoaște pe ei înșiși și de a evolua în mai bine atunci când greșesc.


 Câteva citate reprezentative: 


„Căci la ce folosește să-ți exprimi o opinie dacă te costă pierderea locului pe care îl ocupi în societate? Nu. Mai bine îți ții gura închisă și opțiunile deschise” (pg. 32)


„Pentru unele aventuri nu e nevoie decât de o inimă doritoare și de priceperea de a te poticni peste crăpăturile lumii. Pentru alte aventuri e însă nevoie să te implici dinainte.” (pg. 48)


Copiii nu sunt o bucată de lut lipsită de formă care se lasă modelată după capriciul sculptorului, și nici păpuși goale de conținut, dar identice, gata să fie setate în modul cel mai potrivit.” (pg. 101)


Pe tărâmul de rădăcini și oase (Vol. 2)
Pe tărâmul de rădăcini și oase (Vol. 2)
Seanan McGuire
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram