TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Pastoralia
Pastoralia Pastoralia
George Saunders

Volumul de povestiri Pastoralia al scriitorului american George Saunders a fost publicat inițial în anul 2000. Traducerea în limba română a celor 6 proze scurte care îl alcătuiesc a apărut la editura Humanitas în 2020 și este semnată de Radu Paraschivescu.

 

Fiind în continuare considerată drept una dintre cele mai de seamă colecții de povestiri publicate în ultimii 20 de ani în proza mondială, Pastoralia reunește 6 narațiuni care surprind prin originalitatea de care dau dovadă. George Saunders este un scriitor extrem de imaginativ și de imprevizibil, iar textele din acest volum stau drept dovadă, pregătind cititorii lui Saunders, încă de la apariția sa în 2000, pentru impresionanta carieră a scriitorului, încununată de premiul Man Booker în 2017. Urmând tradiția unor voci importante ale literaturii americane a secolului al XX-lea, precum Kurt Vonnegut, Philip Roth sau Thomas Pynchon, George Saunders ne oferă narațiuni care critică acut societatea în care trăim, mizând pe o proză cu accente sardonice.

 

Fie că este vorba despre sacrificiile personale pe care un angajat într-o corporație este nevoit sa le facă pentru a-și îndeplini sarcinile hilare de lucru, despre un frate care urmează o serie de seminare de dezvoltare personală pentru a se simți capabil să comunice cu sora sa sau despre un tânăr care este încurajat de mătușa moartă să își expună părțile intime ale corpului pentru bani, situațiile și personajele pe care le vom cunoaște de-a lungul lecturii volumului ne arată, datorită unei imaginații de geniu, cât de rău ar putea ieși lucrurile în momente aparent anodine ale vieții.

 

Pastoralia este un volum de proză scurtă care merită, cred eu, să fie citit de cât mai mulți dintre noi datorită actualității sale. Deși textele care îl alcătuiesc au fost publicate înainte de apogeul boom-ului tehnologic pe care îl experimentăm în ziua de astăzi, acuratețea cu care Saunders depistează și decriptează probleme ale societății actuale este una surprinzătoare și, pe alocuri, înspăimântătoare.

Comentarii
Articole similare
Când muritorii dorm Când muritorii dorm Când muritorii dorm Kurt Vonnegut
Când muritorii dorm este o colecție alcătuită din 16 proze scurte semnate de...
Calul bălan Calul bălan Calul bălan Agatha Christie
Romanul Calul bălan al Agathei Christie a fost publicat pentru întâia oară...
Interior zero Interior zero (Top 10+) Interior zero (Top 10+) Lavinia Branişte
Romanul Interior zero al Laviniei Braniște a apărut în 2016 la editura Polirom,...
Pink Floyd în roșu Pink Floyd în roşu Pink Floyd în roşu Michele Mari
Romanul Pink Floyd în roșu a fost publicat inițial în anul 2010 sub titlul...
Rătăcitori prin Lisabona Rătăcitori prin Lisabona Rătăcitori prin Lisabona Philippe Besson
Romanul Rătăcitori prin Lisabona, semnat de scriitorul francez Philippe Besson, a fost...