Pastoralia

Alexandra Bondoc
Alexandra Bondoc 19 Noiembrie, 2020
1174

Volumul de povestiri Pastoralia al scriitorului american George Saunders a fost publicat inițial în anul 2000. Traducerea în limba română a celor 6 proze scurte care îl alcătuiesc a apărut la editura Humanitas în 2020 și este semnată de Radu Paraschivescu.

 

Fiind în continuare considerată drept una dintre cele mai de seamă colecții de povestiri publicate în ultimii 20 de ani în proza mondială, Pastoralia reunește 6 narațiuni care surprind prin originalitatea de care dau dovadă. George Saunders este un scriitor extrem de imaginativ și de imprevizibil, iar textele din acest volum stau drept dovadă, pregătind cititorii lui Saunders, încă de la apariția sa în 2000, pentru impresionanta carieră a scriitorului, încununată de premiul Man Booker în 2017. Urmând tradiția unor voci importante ale literaturii americane a secolului al XX-lea, precum Kurt Vonnegut, Philip Roth sau Thomas Pynchon, George Saunders ne oferă narațiuni care critică acut societatea în care trăim, mizând pe o proză cu accente sardonice.

 

Fie că este vorba despre sacrificiile personale pe care un angajat într-o corporație este nevoit sa le facă pentru a-și îndeplini sarcinile hilare de lucru, despre un frate care urmează o serie de seminare de dezvoltare personală pentru a se simți capabil să comunice cu sora sa sau despre un tânăr care este încurajat de mătușa moartă să își expună părțile intime ale corpului pentru bani, situațiile și personajele pe care le vom cunoaște de-a lungul lecturii volumului ne arată, datorită unei imaginații de geniu, cât de rău ar putea ieși lucrurile în momente aparent anodine ale vieții.

 

Pastoralia este un volum de proză scurtă care merită, cred eu, să fie citit de cât mai mulți dintre noi datorită actualității sale. Deși textele care îl alcătuiesc au fost publicate înainte de apogeul boom-ului tehnologic pe care îl experimentăm în ziua de astăzi, acuratețea cu care Saunders depistează și decriptează probleme ale societății actuale este una surprinzătoare și, pe alocuri, înspăimântătoare.

Pastoralia
Pastoralia
George Saunders
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram