Pastorala americana

Vlad Zver
Vlad Zver 20 Iunie, 2014
813

Senzațional! Află cum Philip Roth l-a plagiat pe Marin Preda pentru scrierea volumului câștigător de Pulitzer: Pastorala Americană!

După ce am citit Pastorala Americană, m-am gândit la Moromeții. Pentru că Levov Suedezul este la fel de reprezentativ pentru America anilor ʼ60 așa cum Ilie Moromete este imaginea țăranului român la mijloc de secol XX.

Da, este adevărat că lui Marin Preda poate că-i lipsește capacitatea de introspecție filosofică și măiestria manipulării limbajului, două atribute pe care Philip Roth le deține și le utilizează cu suficient talent cât să-i aducă un premiu Pulitzer pentru scriitură, însă autorul român reușește să condenseze imaginea și suferința unei țări într-un singur personaj, exact așa cum o face și Roth cu Suedezul Levov.

Pastorala americană este o poveste grea, complicată, dificil de înțeles, însă atât de bine scrisă încât nu ai cum să nu te bucuri de ea. America anilor 1960 și toate problemele sale cu privire la politica externă și războiul din Vietnam, la problemele sociale interne, fricile și visele sale este încapsulată în 500 de pagini cu talentul unui desenator în bob de orez.

O aventură în istoria recentă a unei țări pe care, fie că o ai sau nu la suflet, ar fi păcat să o ratezi. Puține sunt întrebările care primesc răspunsuri atât de frumos exprimate precum cele pe care Pastorala americană le are pregătite pentru cititorul care vrea să înțeleagă cum au trăit americanii războiul din Vietnam.

Pastorala americană
Pastorala americană
Philip Roth
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram